ЏИХАДИСТИ ИЗ УЗБЕКИСТАНА УНИШТИЛИ МУЗЕЈ: Демолирали експонате, оптужују их и за шверц уметнина

Новости онлине

13. 06. 2021. у 20:42

МИЛИТАНТИ Џабхат ал-Нусре упали су у музеј у Идлибу и уништили бројне старине, статуе и мозаичне слике.

ЏИХАДИСТИ ИЗ УЗБЕКИСТАНА УНИШТИЛИ МУЗЕЈ: Демолирали експонате, оптужују их и за шверц уметнина

Фото Архива ВН

Локални извори рекли су да су узбекистански џихадисти који припадају Ал-Нусри уништили статуе и споменике у музеју, не откривајући њихове мотиве. Ал-Нусра је заузела музеј откако је 2015. године наметнула контролу над Идлибом. Званична објашњења у вези са инцидентом нису издата.

Према изворима, музеј је постао рањив на систематске крађе и пљачке откако је Ал-Нусра преузела контролу над градом, јер су њени заповедници крали сиријске старине и продавали их брокерима и кријумчарима који су заузврат радили на њиховом преношењу у Турску, у којој сада постоји велика количина украдених старина из Сирије.

Претходни извештаји указују да су турске обавештајне службе умешане у систематску крађу сиријских старина у сарадњи са наоружаним фракцијама као што је Фронт Ал-Нусра у Идлибу и про-анкарским фракцијама на северу Сирије. Према УНЕСКО-у, хиљаде артефаката се годишње пребаци из Сирије преко Турске даље у свет.

Сиријска влада редовно захтева од Уједињених нација и међународних организација да позивају Турску на одговорност за своје злочине над Сиријом, укључујући пљачку антиквитета.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)