МАКРОН ОДГОВАРА ЏОНСОНУ: Време је да се окончају несугласице око кобасица

Танјуг

13. 06. 2021. у 19:58

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон изјавио је данас да Француска поштује суверенитет Велике Британије, али да је време да се окончају несугласице око кобасица и фокусирају на озбиљнија питања.

МАКРОН ОДГОВАРА ЏОНСОНУ: Време је да се окончају несугласице око кобасица

Foto: Printskrin Youtube

Напетост између Британије и Европске уније због њиховог споразума о Брегзиту експлодирала је данас на самиту Г7 у отвореном рату речи, при чему су обе стране оптужиле ону другу за размимоилажења, пренео је Ројтерс.

- Моја жеља је да успемо заједно да спроведемо у дело оно што смо потписали пре неколико месеци - рекао је Макрон на конференцији за новинаре после самита лидера Г7.

- Не губимо време на контроверзе које се стварају у ходницима и иза кулиса - додао је француски председник

Премијер Борис Џонсон питао је Макрона током састанка како би се осећао ако тулушки произвођачи кобасица не би могли да продају своје производе на париским тржиштима, изводећи поређење с произвођачима кобасица из Северне Ирске.

- У вези са овом темом, сви морамо да останемо мирни - рекао је Макрон новинарима на крају самита.

- У Француској имамо многе градове, регије и заштићена подручја у којима правимо кобасице. Поносни смо на то и волимо их - рекао је Макрон у шали.

- Постоји тулушка кобасица, разговарали смо о томе, али имамо их много више. Не желим проблеме с Монбелиаром, Стразбуром или другим регионима, бранимо француску гастрономију у свој њеној разноликости - додао је француски председник.

Али, на оптужбе британске владе да је рекао да Северна Ирска није део Велике Британије, рекао је да Француска никада није узела слободу да доводи у питање суверенитет, територијални интегритет Велике Британије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)