КИНА ОШТРО УПОЗОРИЛА Г7: Мале групе земаља више не одлучују о судбини света

Новости онлајн

13. 06. 2021. у 17:35

КИНА је оштро упозорила челнике Г7 да су дани када су “мале” групе земаља одлучивале о судбини света одавно прошли, узвраћајући ударац најбогатијим светским економијама које траже јединствен став према Пекингу.

КИНА ОШТРО УПОЗОРИЛА Г7: Мале групе земаља више не одлучују о судбини света

Фото: ЕПА

- Дани када је глобалне одлуке диктирала мала група земаља давно су прошли - рекао је портпарол кинеске амбасаде у Лондону.

- Увек верујемо да су државе, велике или мале, јаке или слабе, сиромашне или богате, једнаке и да би светска питања требало решавати уз саветовање са свим државама.

Појављивање Кине као водеће глобалне силе сматра се једним од најважнијих геополитичких догађаја новијег доба, уз пад Совјетског Савеза 1991. године којим је окончан хладни рат.

Г7, чији се челници састају на југозападну Енглеској, тражи кохерентан одговор на све већу асертивност председника Си Ђинпинга након спектакуларног економског и војног успона Кине у последњих 40 година.

Челници групе – САД, Канада, Британија, Немачка, Италија, Француска и Јапан – желе да искористе своје окупљање у енглеском приобалном летовалишту Карбис Беју како би свету показали да најбогатије демократије могу понудити алтернативу растућем утицају Кине.

Канадски премијер Џастин Трудо позвао је лидере да усвоје јединствени приступ изазовима које поставља Народна Република Кина, рекао је извор.

Г7 планира да понуди земљама у развоју инфраструктурну шему која би могла парирати Сијевој иницијативи “Појас и пут”, вредној више милијарди долара.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)