ЕМА ЗАВРШИЛА ПРОВЕРУ: Хоће ли одобрити руску “Спутњик Ве” вакцину

Новости онлине

13. 06. 2021. у 17:27

СТРУЧЊАЦИ Европске агенције за лекове (ЕМА) завршили су проверу платформи на којима се производи руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), изјавио је директор Агенције за безбедност здравља и стратегију вакцинације Марко Кавалери.

ЕМА ЗАВРШИЛА ПРОВЕРУ: Хоће ли одобрити руску “Спутњик Ве” вакцину

Фото: Танјуг

-Завршили смо инспекцију објеката и чекамо информације које недостају, објаснио је Кавалери, преноси италијанска „Стампа“.

Истовремено, није саопштио временске оквире за анализу материјала за одобрење руске вакцине.

С тим у вези, додао је да ће се „приликом одобрења ЕМА ослонити само на однос ризика и користи“.

Подсетимо, Европска агенција за лекове започела је проверу руске вакцине 4. марта. Извор упознат са процесом саопштио је да би одлука о коначном одобрењу могла бити донета у мају.

Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“, коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у већ 67 земаља са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)