ПУТИН УОЧИ САСТАНКА СА БАЈДЕНОМ: Имамо заједничке интересе, али не треба се заваравати!

Танјуг

13. 06. 2021. у 11:32

МОСКВА и Вашингтон покушавају да смање негативну реторику, али не треба се заваравати по том питању, изјавио је председник Русије Владимир Путин говорећи о очекивањима од састанка са америчким колегом Џозефом Бајденом.

ПУТИН УОЧИ САСТАНКА СА БАЈДЕНОМ: Имамо заједничке интересе, али не треба се заваравати!

Фото: Танјуг/АП Пхото

- Уочи самита на највишем нивоу обе стране увек покушавају да смање негативну реторику како би створиле одговарајућу повољну атмосферу за рад. Ту нема ничег посебног, не треба се ничим заваравати. То је професионалан приступ - рекао је Путин у интервјуу на платформи "Смотрим".

- Ми са своје стране такође то радимо - додао је он.

Путин је навео и главна очекивања од састанка са америчким председником: – успостављање директног дијалога и стварање механизма који заиста функционише у бројним областима у којима постоји обострани интерес.

Међу питањима од заједничког интереса, руски лидер је навео стратешку стабилност, тему регионалних сукоба, мере заштите животне средине и бригу о животној средини уопште, у глобалном смислу, као и сарадњу у области економије.

- Ако после овог састанка створимо механизме за рад у свим овим областима, мислим да ће већ то бити добро. Могло би се рећи да састанак није био узалудан - прецизирао је Путин, пренео је Спутњик.

Према речима руског председника, Русија и Сједињене Америчке Државе могле би ефикасно да раде и у економској области.

- Иначе, постоји и обострани интерес у области економије. Многе америчке компаније желе да раде код нас, али их "вуку за уши" са нашег тржишта и они уступају место конкурентима. Зар то заиста иде у корист америчкој економији? Све у свему, имамо о чему да разговарамо - закључио је Путин.

Састанак Путина и Бајдена одржаће се 16. јуна у Женеви. У Кремљу су нагласили да од преговора не очекују много због постојећих несугласица између Русије и САД. Претпоставља се да ће председници разговарати о руско-америчким односима, стратешкој стабилности, као и о борби против ковида 19 и решавању регионалних сукоба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)