ОДБИЛА 1,6 МИЛИОНА ЕВРА ИЗ БУЏЕТА: Холандска принцеза се одрекла права на годишњи приход

Танјуг

12. 06. 2021. у 20:24

ПРИНЦЕЗА Амалија, наследница холандског престола, одрекла се права на годишњи приход, јер би се ако прихвати, како је навела, осећала нелагодно.

ОДБИЛА 1,6 МИЛИОНА ЕВРА ИЗ БУЏЕТА: Холандска принцеза се одрекла права на годишњи приход

Фото: Танјуг/АП

Најстарија ћерка краља Вилем-Александера написала је премијеру Марку Рутеу да жели да се одрекне права на 1,6 милиона евра прихода личних и кућних трошкова.

Она је у четвртак положила матуру и након тога је у писму навела да не жели новац док не буде имала одговарајуће краљевске дужности.

Амалија је рекла да након завршетка школе намерава да паузира годину, а затим започне студије.

-Седмог децембра 2021. имаћу 18 година и, према закону, добићу додатак, написала је Амалија у писму које је објавила холандска јавна телевизија НОС.

-Сматрам да би то било неугодно док не чиним ништа, док је другим студентима пуно теже, посебно у овом периоду корона вируса, додала је она.

Рекла је да ће годишње враћати 300.000 евра прихода и да неће тражити 1,3 милиона евра све док у улози принцезе не буде имала велике трошкове.

НОС наводи да је то први пут да члан краљевске породице одбија да тражи плату и накнаду трошкова. Холандска монархија престигла је Британију као најскупљу у Европи, према студији из 2012. године, пише "Гардијан".

Холандска влада прошле године је договорила краљевски буџет од 47,5 милиона евра за 2021. годину, не укључујући трошкове државних посета или одржавања палата, с тим да је краљ Вилем-Александер добио плату од 998.000 евра и 5,1 милион на име службених трошкова.

Његова супруга Максима добила је 1,1 милион евра, бивша краљица Беатрикс 1,7 милиона, а Амалија 1,6 милиона евра, пренео је портал Klix.ba.

Под притиском опозиционих странака, Руте је пристао на ревизију годишњих трошкова, али је упозорио на "популистичке" опасности такве расправе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)