БОЉИ СВЕТ КОШТАЋЕ 40.000 МИЛИЈАРДИ: Други дан самита Г7 у знаку новог програма, који не говори где ће наћи потребна средства

В. Н.

12. 06. 2021. у 20:07

Лидери групе Г7 у суботу су подржали нови глобални план помоћи сиромашним земљама како би изградиле инфраструктуру у настојању да одговоре на кинеску иницијативу "Појас и пут", саопштила је Бела кућа.

БОЉИ СВЕТ КОШТАЋЕ 40.000 МИЛИЈАРДИ: Други дан самита Г7 у знаку новог програма, који не говори где ће наћи потребна средства

Фото: Танјуг/АП Пхото

Администрација председника САД Џозефа Бајдена саопштила је да су лидери групе Г7 који су се састали у Корнволу одобрили покретање плана "Изградимо бољи свет", који ће помоћи да се смањи мањак инфраструктуре у земљама у развоју од 40.000 милијарди долара, пренео је Ројтерс.

"Председник Бајден састао са лидерима Г7 да би разговарали о стратешком такмичењу са Кином и посветили се конкретним акцијама како би се задовољиле огромне потребе за инфраструктуром у земљама са средњим и ниским приходима", навела је Бела кућа.

Г7 и остали партнери са сличним ставовима координираће прикупљање капитала приватног сектора како би се инвестирало у борбу против климатских промена, у здравство, дигиталну технологију и родну равноправност, што ће подржати и финансијске институције.

"План Б3W имаће глобални домет, од Латинске Америке и Кариба до Африке и Индопацифика", навела је Бела кућа.

Амерички званичник је појаснио да до сада Запад није успео да понуди позитивну алтернативу, како је рекао, недостатку транспарентности, лошим еколошким и радним стандардима и принудном приступу кинеске владе која је многе државе довела у лошије стање, а да је то оно што ће лидери Г7 најавити.

Званичник није изнео детаље везане за начине финансирања глобалне инфраструктурне иницијативе Г7, али је рекао да би план подразумевао прикупљање стотина милијарди јавног и приватног новца како би се помогло да се до 2035. године смањи инфраструктурни јаз вредан 40 билиона долара у земљама где је то потребно.

ЏОНСОН: ИСТОРИЈСКИ ПРЕВЕНТИВНО

Премијер Велике Британије Борис Џонсон оценио је да је акциони план Г7 који предвиђа превенцију будућих пандемија "историјски".

Декларација из Карбиса садржи низ обавезујућих ставки о политици у здравству, преноси "Гардијан".

Колективни кораци укључују смањење времена потребног за развој и лиценцирање вакцина, третмана и дијагностике за било коју будућу болест на мање од 100 дана, уз истовремено јачање глобалних мрежа за надзор.

"Према овом споразуму, водеће светске демократије ће се обавезати да спрече да се глобална пандемија икада више понови, а ни разарање изазвано ковидом 19, поручио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)