УКРАЈИНЦИ ПРЕТЕ: Због „Северног тока 2“ могао би избити рат

Новости онлине

12. 06. 2021. у 18:47

ДИРЕКТОР украјинског „Нафтогаса“ Јуриј Витренко изјавио је за Блумберг да би завршетак изградње руског гасовода „Северни ток 2“ наводно могао довести до почетка правог рата.

УКРАЈИНЦИ ПРЕТЕ: Због „Северног тока 2“ могао би избити рат

Фото РИА

-Најгори сценарио није само да ћемо од 2024. изгубити већи део свог БДП-а. Најгоре од свега је што то значи много већу вероватноћу правог рата, јер испоруке гаса преко Украјине у Европу служе као фактор за обуздавање, истакао је Витренко.

Према његовом мишљењу, завршетак пројекта ће означавати да се „проруска позиција промовише на рачун Запада“.

Витренко је такође рекао да би одустајање од санкционог притиска САД на „Северни ток 2“ могло негативно да утиче на прозападно расположење у многим земљама источне Европе, укључујући Украјину.

Фото АП

ИЗГРАДЊА ГАСОВОДА

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама.

САД су у мају одустале од санкција против оператора гасовода, компаније „Норд стрим АГ“, њеног директора и сарадника, али истовремено и даље намеравају да спрече пуштање гасовода у рад.

Говорећи на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу председник Русије Владимир Путин објавио је да је полагање првог крака гасовода завршено. Он је прецизирао да ће изградња другог крака „Северног тока 2“ трајати још око два месеца.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)