ФАО ОЧЕКУЈЕ РЕКОРДНЕ ТРОШКОВЕ УВОЗА ХРАНЕ: Цене достигле највиши ниво у последњих десет година

Novosti online

10. 06. 2021. у 16:03

ТРОШКОВИ увоза хране достићи ће ове године рекордан ниво подстакнути поскупљењем пољопривредних производа и снажном потражњом у корона кризи, саопштила је у четвртак агенција Уједињених народа за храну ФАО.

ФАО ОЧЕКУЈЕ РЕКОРДНЕ ТРОШКОВЕ УВОЗА ХРАНЕ: Цене достигле највиши ниво у последњих десет година

Фото М. Анђела

Глобални трошкови увоза хране, укључујући трошкове транспорта, биће већи у 2021. години 12 одсто, на 1.715 милијарди долара, процењује ФАО. Трговина пољопривредним производима порасла је у пандемији корона вируса, али раст цена од краја 2020. године значи веће ризике за сиромашније земље које зависе од увоза, упозорио је ФАО.     

Њихов индекс цена хране достигао је у мају највиши ниво у десет година, одражавајући снажно поскупљење житарица, биљних уља и шећера. Одвојени индекс вредности увоза хране, укључујући трошкове превоза који су такође снажно порасли, достигао је у највишу вредност откада је ФАО почео да прати податке, надмашивши нивое из периода из раздобља великих поскупљења од 2006. до 2008. и од 2010. до 2012. године.

Већ у 2020. години снажно повећање обима увоза основних намирница повећало је глобалне трошкове увоза три одсто,на рекордан ниво, истиче агенција УН-а. Изузетак су пића и рибљи производи.     

Главни покретач раста потражње и цена пољопривредних производа у прошлој години био је кинески увоз, који је, између осталог одражавао настојања азијског дива да обнови сектор гајења свиња након епидемије афричке свињске куге.

Кинески увоз кукуруза требало би у новој сезони да порасте на 24 милиона тона, чиме ће та земља задржати позицију највећег светског увозника. У сезони на измаку требало би да се учетворостручи, на 22 милиона тона, прогнозира ФАО.

Опоравак кинеске производње свињетине требало би да резултира падом обима глобалне трговине тим производом и неутрализује раст трговине говедином и месом живине, па ће укупна трговина месом ове године стагнирати, процењује ФАО.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)