КРИМ: Украјински нацрт закона о аутохтоним народима је провокација

Новости онлајн

10. 06. 2021. у 14:08

НАЦРТ закона о аутохтоним народима, који је парламенту поднео украјински председник Владимир Зеленски, представља провокацију, јер је усмерен на раздвајање и сукобљавање људи различитих националности, сматра потпредседник кримског парламента Ефим Фикс.

КРИМ: Украјински нацрт закона о аутохтоним народима је провокација

Фото: Pixabay

- Немогуће је смислити тако безвредно и глупо решење које раздваја људе. Свака следећа одлука власти у Украјини је глупља од претходне - рекао је Фикс.

Он је посебно напоменуо да су у нацрту закона о аутохтоним народима издвојени кримски Татари који већином живе на руском Криму.

- Ниједан украјински лидер, почевши од Кравчука, није обраћао пажњу на кримске Татаре и одједном су их се сетили. То је чиста провокација како би се људи сукобили и ништа више. У априлу 2014. године издат је указ председника о рехабилитацији народа. У уставу Крима су 2014. године права тог и других народа била заштићена - додао је Фикс.

Државна дума је на пленарној седници 8. јуна усвојила резолуцију којом се осуђује иницијатива Зеленског да се искључе руски и други народи из аутохтоних народа Украјине. Предложени нацрт закона сматра се увредом за историју и требало би да га европски посланици оцене на одговарајући начин.

Раније је председник Украјине поднео Врховној ради нацрт закона о аутохтоним народима Украјине који дефинише права аутохтоних народа у држави и специфичности њихове примене и означио га као хитан.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Владимира Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи и навео да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)