ПРОДАЈА ДРЖАВЉАНСТВА: ЕК расправља о Кипру и Малти

Танјуг

09. 06. 2021. у 19:44

ЕВРОПСКА комисија данас је наставила правни поступак против Кипра и Малте због праксе давања држављанства за новац, који би на крају могао да доведе до тога да две државе заврше на суду и буду новчано кажњене.

ПРОДАЈА ДРЖАВЉАНСТВА: ЕК расправља о Кипру и Малти

Фото: Депоситпхотос

ЕК је против Кипра и Малте покренула прекршајне поступке због праксе давања држављанства страним инвеститорима, тзв "златог пасоша“, у октобру прошле године, када су им послата званична писма обавештења уз рок од два месеца да одговоре.

Данас је Комисија послала образложено мишљење Кипру због тога што није у потпуности одговорио по захтеву ЕУ, а земља има два месеца да обавести о мерама предузетим у складу са законима ЕУ или ће се суочити са судским процесом.

-Иако је Кипар укинуо спорни систем и престао да прима нове пријаве 1. новембра 2020. године, наставља се обрада захтева који су на чекању, наводи се у саопштењу Комисије, преноси Ројтерс.

Фото: Депоситпхотос

Потез је уследио два дана након што је званична истрага утврдила да је кипарска влада небројено пута прекршила сопствени закон, дајући држављанство за скоро 7.000 људи од 2007. до 2020. године.

Комисија је издала и додатно званично писмо обавештења Малти, проширујући своје забринутости од прошле године и дајући острву два месеца да одговори.

Следећи корак би било образложено мишљење извршне власти ЕУ.

-Иако претходни систем издавања држављанства инвеститорима више није на снази, Малта је успоставила нови систем крајем 2020. године, наводи се у саопштењу ЕК.

Малта је почела да продаје пасоше богатим странцима 2014. године, а највећа потражња је од богатих Руса, Кинеза и оних из арапских земаља.

Као одговор на потез Комисије, малтешка влада је остала чврсто при ставу да је држављанство ствар о којој државе чланице морају одлучивати и да тако треба и да остане, а поручила је да подржава конструктивни дијалог са Бриселом и да ће у наредном периоду потпуније одговорити на примедбе европских званичника.

Систем "држављанства путем улагања" донео је Малти 1,5 милијарди долара од покретања 2014. године, а ЕУ пасош који се њиме добија даје могућност безвизних путовања, рада и боравишта широм Европске уније коју чине 27 држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Како постати и остати бр. 1 у ономе што радите?