РУДАРИ КЉУЧНИ ЗА ПОРЕКЛО КОРОНЕ? Ентони Фаучи тражи од Кине нове информације

Танјуг

09. 06. 2021. у 09:57

АМЕРИЧКИ главни епидемиолог и саветник председника Џоа Бајдена Ентони Фаучи апеловао је на Кину да пружи на увид инормације о шесторици рудара који су се разболели радећи 2012. године у руднику у Мођијангу на југозападу Кине, јер би ти подаци могли да буду кључни у напорима да се одгонетне порекло вируса ковида-19.

РУДАРИ КЉУЧНИ ЗА ПОРЕКЛО КОРОНЕ? Ентони Фаучи тражи од Кине нове информације

Ентони Фаучи Фото АП

Шесторица кинеских рудара старости од 30 до 63 година, који су били ангажовани на прању руде бакра од фекалија слепих мишева у априлу 2012. године неколико недеља касније су примљени у болницу града Кунминг са симптомима кашља, температуре, главобоље и грудобоље и отежаним дисањем, а касније су тројица и преминула, преноси Ројтерс.

Сматра се да је овај рудник у Мођијангу на југозападу Кине, удаљен око 1.500 килметара од Вухана, место на којем је први пут идентификован ковид-19.

Подаци о овим рударима се наводе 2013. године у научном раду Ли Суа, постдипломца на Медицинском факултету у Кунмингу у којем аутор разматра симптоме сваког пацијента појединачно и закључује да су сви били заражени преко слепих мишева "вирусом који личи на САРС".

Научници који су се касније 2012. године вратили да истражују рудник у Мођијангу пронашли су узорке патогена код пацова који су постали познати као "вирус из Мођијанга", али накнадним истраживањима није било могуће установити да ли су и шесторица рудара била заражена баш тим вирусом.

У изјави угледне вируслошкиње са Института у Вухану Ши Женгли, симптоми слични запаљењу плућа код шесторице рудара били су изазвани гљивичном инфекцијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)