БАЈДЕН И СТОЛТЕНБЕРГ САГЛАСНИ: Са Русијом и обуздавање и дијалог

Новости онлајн

08. 06. 2021. у 10:41

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је након састанка са америчким председником Џозефом Бајденом изјавио да су обе стране сагласне по питању двоструког присупта према Русији – и обуздавање и дијалог.

БАЈДЕН И СТОЛТЕНБЕРГ САГЛАСНИ: Са Русијом и обуздавање и дијалог

Фото: ЕПА

- Разговарали смо о широком спектру питања – Русији, Кини, међународном тероризму, сајбер-претњама и климатским променама - рекао је он након преговора.

Према речима Столтенберга, он и Бајден су се сложили са двоструким приступом према Русији. Потребно нам је обуздавање, одбрана, али и дијалог са Русијом, рекао је шеф НАТО-а.

Он је такође поздравио одлуку америчког председника да се састане са лидерима земаља-чланица НАТО-а пре преговора са руским председником Владимиром Путином у Женеви.

- Дијалог са Русијом није знак слабости. Ми смо снажни и јединствени. Морамо да разговарамо са Русијом. Чак и ако не верујемо у боље односе са том земљом, морамо да изађемо на крај са компликованим односима - закључио је Столтенберг.

Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио да председник Џозеф Бајден започиње своју европску турнеју „са позиције силе“. Он је такође рекао и да Америка на предстојећи сусрет лидера САД и Русије Бајдена и Путина не гледа као на охрабрење, већ као на део одбране америчких интереса и вредности које су од „животне важности“.

Истовремено, став Москве је да је недопустиво с Русијом разговарати с позиције силе.

Састанак Бајдена и Путина планиран је за 16. јун у Женеви, а пре тога амерички председник учествовати на самитима са ЕУ и НАТО.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)