МИШЕЛ СЕ ЖАЛИО ПУТИНУ: Након серије санкција шеф Савета Европе истиче да су односи на ниском нивоу

Новости онлине

07. 06. 2021. у 19:27

ОДНОСИ Русије и Европске уније налазе се на изузетно ниском нивоу што није у складу са интересима ни једне стране, изјавио је шеф Савета Европе Шарл Мишел током телефонског разговора са председником Русије Владимиром Путином.

МИШЕЛ СЕ ЖАЛИО ПУТИНУ: Након серије санкција шеф Савета Европе истиче да су односи на ниском нивоу

Фото: Танјуг АП

Руски лидер му је, међутим, одговорио да иако су Москва и Брисел  и даље веома значајни партнери када је реч о трговини и инвестицијама, тренутна сарадња „не може да се тумачи као задовољавајућа“.

- Повратак сарадњи у прагматичном смислу уз међусобно поштовање би одговарало општим интересима - наведено је у саопштењу прес службе Кремља.

Мишел је пренео Путину став ЕУ по питању „политике пет прениципа“ коју европске земље намеравају да спроводе у односима са Русијом истакавши, међутим, важност сарадње Москве и Брисела у сферама здравства, климе, али и решавања регионалних сукоба.

У саопштењу Брисела је наведено и да је шеф Савета Европе пренео Путину апсолутну подршку ЕУ суверенитету и територијалној целовитости Украјине и скренуо му пажњу на улогу Русије када је реч о испуњавању свих одредби Минског споразума за решавање питања Донбаса.

Путин се током разговора дотакао и питања сертификације руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у ЕУ, као и услова за путовања како ЕУ грађана у Русију, тако и руских грађана у ЕУ. Такође је речи било и о санкцијама ЕУ против Белорусије, на шта је Путин рекао да су оне контрапродуктивне.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)