ЕРДОГАН НЕШТО ОПАСНО СПРЕМА: Турски плаћеници се вратили у Сирију после ратовања у Либији

Новости онлине

07. 06. 2021. у 17:31

НА ДЕСЕТИНЕ сиријских плаћеника које подржавају Турци вратили су се из Либије први пут у десет недеља, известила је Сиријска опсерваторија за људска права 7. јуна.

ЕРДОГАН НЕШТО ОПАСНО СПРЕМА: Турски плаћеници се вратили у Сирију после ратовања у Либији

Фото: Принтсцреен/Спутњик

- Скоро 95 бораца дивизије ал-Хамза, бригаде ал-Маџид, дивизије Султан Мурад и дивизије ал-Муетасим, вратило се у последњих 48 сати - наводи се у извештају надзорне групе са седиштем у Лондону.

Извор обавештен по том питању рекао је СОХР-у да повратак плаћеника не представља почетак потпуног повлачења из Либије. Према извору, Турска само ротира распоређене плаћенике. У Либију је недавно послато око 100 милитаната.

Турска је распоредила хиљаде сиријских милитаната у Либији између 2019. и 2020. године како би подржала своје савезнике у сада већ угашеној Влади националног споразума. Више од 6.000 плаћеника и даље се налази у ратом разореној земљи.

Прошлог месеца СОХР је открио да сиријски плаћеници у Либији које подржавају Турци глуме болест да би се вратили у своју земљу.

Упркос недавном напретку у унутарлибијском политичком процесу, Турска тек треба да повуче своје трупе и пуномоћнике из земље. Напори САД и Египта да реше ово питање још увек нису уродили плодом. Чини се да је Анкара одлучна да остане у Либији дугорочно.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)