ЗАХАРОВА ДАЛА ОДГОВОР: Ево зашто је Путин потписао Закон о изласку из Споразума о отвореном небу

Новости онлајн

07. 06. 2021. у 13:50

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе и њихови савезници нису одреаговали на предлоге Русије да се очува Споразум о отвореном небу, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова поводом закона о изласка из Споразума који је данас потписао руски лидер Владимир Путин.

ЗАХАРОВА ДАЛА ОДГОВОР: Ево зашто је Путин потписао Закон о изласку из Споразума о отвореном небу

Фото: ЕПА

- Напори Русије за очување Споразума нису наишли на одговор ни у Вашингтону, ни у главним градовима земаља-савезница САД. Иако су државе-потписнице подржавале Споразум, изражавале жаљење у вези са одлуком бившег америчког председника Доналда Трампа, у исто време су се солидарисале са проценом да је такав потез Америке био утемељен - написала је Захарова на свом Телеграм-каналу.

Портпаролка је направила осврт на одређене антируске потезе Америке од 2017. године.

Како је рекла, Вашингтон је од те године у светлу општег антируског расположења почео да пооштрава приступе, а од 1. јануара 2018. године САД више нису давале дозволу Русији да одступи од америчких правила ваздушног саобраћаја и норми ваздухопловне безбедности. Подсетила је да су САД измениле специјалне процедуре за обављање осматрачких летова изнад Хаваја, одбиле су да омогуће ноћење у неким од својих база и увеле су ограничења за осматрачке летове изнад територије Алеутских острва.

- С тим у вези, руска страна је саопштила о укидању бројних билатералних техничких споразума и унилатералних мера које су примењиване као гест добре воље и олакшавале раније америчке мисије изнад Русије - истакла је Захарова.

Она је подсетила и на чињеницу да је МИП Русије 22. децембра 2020. године упутио ноту државама-потписницама Споразума о отвореном небу. Руска Федерација је тражила  да јој се до 1. јануара 2021. године пруже гаранције да информације добијених током осматрачких летова неће бити пренете државама које не учествују у Споразуму, као и да потврде могућност несметаног извођења руских осматрачких летова изнад територија држава-потписница, укључујући објекте САД.

С обзиром да није било конструктивних одговора и узимајући у обзир националне интересе, руски председник Владимир Путин потписао је 7. јуна закон о раскидању Споразума о отвореном небу, објаснила је Захарова.

Иначе, процедура повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о отвореном небу започета 22. маја 2020. године, а завршена је 22. новембра.

Москва је у јануару 2021. године покренула процедуру изласка из Споразума о отвореном небу. По мишљењу Русије, акције Вашингтона су значајно нарушиле равнотежу интересе две државе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)