ЈЕЗИВА ПРЕТЊА РУСИМА ИЗ УКРАЈИНЕ: Донбас је попут тумора, треба га одстранити

Novosti online

06. 06. 2021. у 18:58

ШЕФ кијевске делегације у Трилатералној контакт групи за решавање сукоба у Донбасу Леонид Кравчук упоредио је Донбас са тумором који треба одстранити.

ЈЕЗИВА ПРЕТЊА РУСИМА ИЗ УКРАЈИНЕ: Донбас је попут тумора, треба га одстранити

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Он је цитирао писца Олеса Гончара који је сматрао да Украјина треба да уклони тај регион као малигни тумор како би се „развијала као независна држава“.

- Мислио сам да тада није било рата. А тај човек је, као што и приличи талентованим, генијалним људима, још тада схватио да ће бити проблема са Донбасом - рекао је Кравчук у интервјуу за „Пети канал“.

Према речима бившег председника Украјине, да су власти раније знале за те „проблеме“, изградиле би другачију политику према Донбасу.

Међутим, шеф делегације је истакао да су Украјини потребни становници Донбаса. Како би se Доњецка и Луганска Народна Република интегрисали, неопходно је створити на тим територијама слободну економску зону, уложити у обнову региона и променити језичку политику како руско становништво не би било провоцирано, сматра Кравчук.

Према његовим речима, ако се проблем Донбаса изложи на референдуму и Украјинци одлуче да га „неко време оставе у тој борби“, то ће бити исправно. Међутим, он сматра да све зависи од тога како ће бити формулисано питање.

- Не би требало формулисати питање директно у смислу да ли желе те људе или их не. Немогуће је тако. Мора бити формулисано тако тактично да не увреди оне које желимо да прихватимо и да их не одгурне - закључио је Кравчук.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)