МИНИМАЛАН СВЕТСКИ ПОРЕЗ ОД 15%: Министри Г7 постигли историјски договор

Танјуг

05. 06. 2021. у 15:53

ГРУПА Г7 постигла је данас историјски глобални договор о минималној стопи пореза на добит мултинационалних компанија.

МИНИМАЛАН СВЕТСКИ ПОРЕЗ ОД 15%: Министри Г7 постигли историјски договор

Фото: Танјуг/АП

Како јављају агенције, министри финансија групе седам индустријски најразвијенијих земаља постигли су договор да пореска стопа за компаније, као што су Гугл, Епл, Фејсбук и Амазон, не може бити испод 15 одсто.

Порез ће се убудуће обрачунавати и тамо где оне обављају своје послове, а не само тамо где су им седишта, како је досад било.

Велике компаније су раније често своја седишта пријављивале у државама са ниским пореским стопама и тамо селиле своје профите, иако су зараду остваривале продајом на другим тржиштима.

Британски министар финансија Риши Сунак потврдио је да су министри финансија групе седам индустријски најразвијенијих земаља потписали споразум након сусрета у Лондону, јавио је АП.

Он је оценио да је постигнут историјски договор којим се обезбеђује да технолошки гиганти плаћају адекватан порез и којим се решава проблем њиховог избегавања плаћања пореских обавеза.

-Задовољство ми је да саопштим да су министри финансија Г7 данас, након година дискусија, постигли историјски договор о реформи глобалног система опорезивања како би га прилагодили глобалном дигиталном добу и, што је од кључне важности, да осигурамо да одговарајуће компаније плате одговарајући порез на одговарајућем месту, рекао је Сунак у видео објави на Твитеру.

Састанак министара финансија Г7 одржан је уочи годишњег самита лидера те групе који ће бити одржан од 11. до 13. јуна у Корнволу. Британија је домаћин оба скупа пошто је тренутно председавајући овој групи.

Богате земље су годинама настојале да постигну договор о томе како да остваре већи приход од опорезивања великих мултинационалних компанија, као што су Гугл, Епл, Фејсбук и Амазон, које су своје профите књижиле у државама које имају ниже пореске стопе.

На основу постигнутог договора, могу се прикупити стотине милијарди долара које би владе могле употребити за санирање економских последица пандемије коронавируса.

Поред договора о минималном порезу на профит мултинационалних компанија, споразумом је, такође, најављено укидање пореза на дигиталне услуге, које су увеле неке европске земље, а за које Американци тврде да су усмерене против њихових дигиталних гиганата.

Одлука о томе, ипак, треба да сачека шири договор на састанку Г20, идућег месеца у Венецији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)