ПУТИН ОБЈАВИО: Завршено полагање цеви за први крак гасовода „Северни ток 2“

Новости онлајн

04. 06. 2021. у 15:50

У ПЕТАК је успешно завршено полагање цеви првог крака гасовода „Северни ток 2“, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарном заседању Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

ПУТИН ОБЈАВИО: Завршено полагање цеви за први крак гасовода „Северни ток 2“

Фото: Танјуг/АП

-Драго ми је што могу да објавим да је данас, пре два и по сата, успешно завршено полагање цеви првог крака гасовода ‘Северни ток 2’. Рад на другом краку се наставља, нагласио је Путин.

Председник је навео да су радови у оквиру изградње гасовода, укључујући и морски део, завршени.

Он је додао да је „Гаспром“ спреман за пуњење гасом гасовода „Северни ток 2“.

-“Северни ток 2“, као и ‘Северни ток 1’ служиће као енергетска безбедност Европе и поуздано снабдевање европских потрошача у целини. Додајем да је тај пројекат економски високо ефикасан и у потпуности одговара најстрожим еколошким стандардима и техничким захтевима, констатовао је руски предсеник.

Такође је констатовао да је Русија спремна да у будућности са партнерима реализује такве пројекте као што је „Северни ток 2“.

Полагање цеви за гасовод у немачким водама / Фото ЕПА

ИЗГРАДЊА ГАСОВОДА

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

САД су у децембру 2019. године увеле гасоводу санкције, због чега је швајцарски „Олсиз“ био принуђен да заустави радове на полагању цеви.

Радови су настављени и годину дана касније – у децембру 2020. брод за полагање цеви „Фортуна“ положио је 2,6 километара цеви у немачким водама.

Петербуршки међународни економски форум се ове године одржава од 2. до 5. јуна. Медијски партнер форума је новинска агенција „Русија севодња“.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)