НОВА ВАРИЈАНТА КОРОНЕ ПРЕТИ ЕВРОПИ? Лето под знаком питања - шири се сој из Непала

Новости онлајн

03. 06. 2021. у 22:39

Odmori u inostranstvu mogli bi da budu ugroženi ovog leta zbog straha od nove varijante korona virusa, koji navodno potiče iz Nepala, a koji se širi Evropom, prenose strani mediji.

НОВА ВАРИЈАНТА КОРОНЕ ПРЕТИ ЕВРОПИ? Лето под знаком питања - шири се сој из Непала

Илустрација / Фото Depositphotos

Званичници из Велике Британије страхују да је непалска варијанта отпорна на вакцине против корона вируса, а владини научници већ упозоравају министре на опасност новог соја.

Даилy Маил је пренео да постоји страх да још неке земље буду скинуте са зелене листе путовања, укључујући и Португал, где је наводно детектован сој из Непала.

Научници из "Joint Biosecurity Centre" забринути су због раста стопе инфекције и појава мутација у познатим одмаралиштима.

До овог извештаја дошло је након што је имунолог професор Џон Бел упозорио да би Велика Британија могла да буде погођена новим варијантама корона вируса, уколико се не уради више како би се помогло сиромашним нацијама да вакцинишу своје становништво.

Он је рекао да заштита против будућих варијанти није "загарантована заувек", иако су вакцине тренутно ефикасне против Делта варијанте, која је прво идентификована у Индији.

Болнице у Непалу су на ивици колапса након трагичног скока у случајевима корона вируса. Број нових инфекција у марту је био испод 100, међутим, средином марта дневно је бележено више од 9.000 нових случајева.

Други талас у Непалу подстакнут је порастом инфекција у суседној Индији, али стручњаци су сада забринути због новог соја који је идентификован.

Како преноси Сан, одмори у Европи могли би да буду угрожени овог лета, услед забринутости због новог соја из Непала и споре вакцинације на континенту.

Неки извори кажу да ће број нових земаља отворених за путнике из Велике Британије, али и других држава, бити "изузетно ограничен" овог лета.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)