"РАТ" ЗБОГ ПОЗИВНИЦЕ: Украјинци увређени што нису позвани на НАТО самит

Б. Влаховић - дописник из Москве

02. 06. 2021. у 23:01

ОДБИЈАЊЕ руководства НАТО да позове на свој самит 14. јуна представнике Украјине и Грузије изазвало је жестоке полемике међу водећим политичарима у Кијеву.

РАТ ЗБОГ ПОЗИВНИЦЕ: Украјинци увређени што нису позвани на НАТО самит

Фото Архива

Бивши председник Украјине Петар Порошенко напао је садашњег Владимира Зеленског оптужујући га да је он крив што у Кијев није стигла позивница јер није био довољно активан.

За украјинске политичаре је посебно важно то што ће на поменутом самиту присуствовати и амерички председник Џозеф Бајден.

Порошенко очигледно мисли да би упорнији председник могао да натера руководство НАТО да позове председника Украјине као партнера. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је био јасан кад је објаснио да су у Брисел 14. јуна позвани само савезници, а не и партнери, међу којима су Украјина и Грузија. Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова са иронијом је прокоментарисала то незадовољство у Кијеву. Она каже да је одлука руководства у Бриселу слична ономе кад родитељи терају децу да буду код куће и решавају домаће задатке.

Бивши председник Украјине Порошенко мисли да би присуство у Бриселу била прилика да се председник Украјине пожали Џозефу Бајдену на то што моћне европске земље недовољно подржавају Украјину која је "главни заштитник Европе од агресивне Русије".

У једноме се Порошенко и Зеленски не разликују - мисле да западна Европа више вербално него стварно подржава Кијев. Поготово су љути на Немачку која не жели да им испоручује тражено оружје.

А бивши украјински министар спољних послова Владимир Климкин јавно је изразио жаљење што је више од половине грађана његове земље против уласка у НАТО. За њега је шокантно то што се 13 одсто грађана Украјине изјашњава као присталице Русије. Климкин извлачи закључак да је то разлог што се Америка и ЕУ скептички односе према уласку Украјине у НАТО.

СПИСАК РУСКИХ ГРЕХОВА

НА видео-конференцији министара земаља НАТО је изнет цели списак примедаба Русији. Чеси су најавили да ће тражити од Москве накнаду штете за диверзију на складишту оружја 2014. Британски министар Доминик Раб је замерио Русима што се њихова војска приближава граници Украјине. Москви се у грех ставља и подршка Александру Лукашенку, као и протеривање дипломата. Раб је изгледа заборавио ко је први почео са протеривањем и да је Москва само адекватно одговарала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)