ЈОШ ЈЕДАН ДОКУМЕНТ У НИЗУ: Вишеградска група и Аустрија упутиле Унији нови нон пејпер

Танјуг

02. 06. 2021. у 18:20

ЧЕТИРИ државе Вишеградске групе Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка, а уз њих Аустрија упутиле су нови нон пејпер челницима Европске уније који се односи на Западни Балкан, пренео је портал Клиx.ба позивајући се на добро обавештене дипломатске изворе.

ЈОШ ЈЕДАН ДОКУМЕНТ У НИЗУ: Вишеградска група и Аустрија упутиле Унији нови нон пејпер

Фото: Депоситпхотос/Независне.цом

Реч је о још једном у низу сличних докумената, а како наводи портал, овог пута документ се не бави питањем граница у региону, већ тражи од ЕУ врло важну подршку за читав регион.

Наиме, министри спољних послова пет држава чланица ЕУ траже да се државе и грађани Западног Балкана укључе у званичне разговоре о будућности Уније.

Оне сматрају да државе ове регије треба да имају право и могуцност да изнесу своје ставове у погледу будућности ЕУ с обзиром на то да имају врло јасну перспективу чланства у Унији. Врло прецизно је наведено да Западни Балкан треба да буде део иницијативе конференције о будућности ЕУ, која је покренута унутар овог блока.

Информацију о најновијем нон пејперу потврдила је и заменица председавајућег Савета министара БиХ и шефица дипломатије те земље Бисера Турковић, која је рекла да је упозната са овим документом који сматра изузетно значајном иницијативом коју треба поздравити.

 - Да, званично смо упознати и радује ме овакав приступ. Босна и Херцеговина као и остале државе регије има јасну перспективу чланства. Ми смо суштински део Европе одувек, сада смо само у процесу достизања напредних европских стандарда у функционисању и јачању државе -  навела је она.

Турковић је додала да жеља ових пет држава да у разговоре о будуцности ЕУ укључе и земље које ће у догледно време постати чланице представља важан сигнал "да нећемо бити остављени да предуго чекамо напредак ка чланству".

 - Истовремено, то је добро и за ЕУ, која без стабилног и европског Западног Балкана није комплетна -  истакла је она.

Према њеним речима, БиХ поздравља ову иницијативу и сматра је добродошлим правцем јачања веза и сарадње ЕУ и држава региона на бази међусобног поштовања и заједничке будућности.

Како наводи портал, иницијатива ће бити упућена челницима ЕУ, укључујуци и Европску комисију и комесара за проширење Оливера Вархељија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)