АКО ЕУ НЕЋЕ ДА СЕ ШИРИ, ИМА КО ХОЋЕ: Јаншина порука Бриселу пред почетак председавања Словеније ЕУ

Танјуг

01. 06. 2021. у 19:51

СЛОВЕНАЧКИ премијер Јанез Јанша сматра опоравак након пандемије вируса корона и ширење на Западни Балкан кључним изазовима за ЕУ у наредном периоду.

АКО ЕУ НЕЋЕ ДА СЕ ШИРИ, ИМА КО ХОЋЕ: Јаншина порука Бриселу пред почетак председавања Словеније ЕУ

Фото: ЕПА

- Ако се ЕУ не буде ширила, то ће урадити неко други - изјавио је Јанша пред словеначким дипломатима уочи шестомесечног председавања Унијом које за његову земљу почиње 1. јула

Словенији, која ће почетком октобра организовати неформални самит ЕУ-Западни Балкан, та је тема посебно важна због близине региона, а ширење ЕУ треба да буде одговор на изазове трећих актера, међу којима је и Турска, која по мишљењу Јанше својом политиком на Балкану настоји да успори ширење Уније.

Словеначки премијер је рекао да ковид 19 ниједна држава није дочекала спремно, што се показало у недостатку заштитне и медицинске опреме, а да су се чланице ЕУ релативно успешно усугласиле о опсежном привредно-финансијском пакету, али да ће бити значајно теже постићи договор о зеленој транзицији у економији.

ЕУ има 27 чланица с различитом привредном структуром и пуно ће зависити од тога како ће Европска комисија успети да адресира специфичне проблеме појединих држава, поручио је Јанша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)