НАГЛО ОКОНЧАЊЕ: Чеси послали кући десетине запослених у руској амбасади

Танјуг

31. 05. 2021. у 20:39

РУСКИ чартер авион одвезао је данас десетине људи који су били запослени као особље руске амбасаде, нагло окончавши, како кажу чешки званичници - вишедеценијску праксу Москве да користи несразмерно велику мисију у Прагу као основу за своје шпијунске активности.

НАГЛО ОКОНЧАЊЕ: Чеси послали кући десетине запослених у руској амбасади

Фото: pixabay

Чеси су послали кући 123 припадника руског особља и чланова породица из амбасаде на летове у суботу и данас, поврх 18 запослених који су већ били означени као шпијуни и протерани у априлу, када је Праг оптужио Москву за минирање складишта оружја 2014. године, наводи Ројтерс.

Иако је Чешка сада чланица НАТО и ЕУ, огромна руска амбасада била је реликт совјетске ере, када је Чехословачка била сателит Москве, рекао је Јиржи Шнајдер, бивши заменик министра спољних послова.

 - Совјетска амбасада у тадашњој Чехословачкој, са стотинама хиљада совјетских окупационих трупа, била је амбасада у колонији - рекао је Шнајдер.

Према новом споразуму, Русија и Чешка ће ограничити број запослених у амбасади друге државе на само седам дипломата и 25 запослених као помоћно особље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)