ЧЕШКИ МИНИСТАР УГРОЗИО РАД ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ: Нови детаљи у случају експлозије на складишту муниције

Новости онлајн

31. 05. 2021. у 18:27

ЧЕШКИ министар унутрашњих послова Јан Хамачек угрозио је рад обавештајних служби земље у Русији, пише портал „Список“ позивајући се на бившег заменика директора чешке спољнообавештајне службе Јана Пашурека.

ЧЕШКИ МИНИСТАР УГРОЗИО РАД ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ: Нови детаљи у случају експлозије на складишту муниције

Фото: pixabay

Портал је цитирао Хамачеков говор на Чешкој телевизији, где је рекао да су власти морале да на брзину извлаче из Русије обавештајне агенте нешто пре него што је Праг оптужио Москву за организацију експлозија на складиштима оружја у селу Врбјетице.

- Последњих неколико дана провели смо ноћи у Министарству унутрашњих послова заједно са руководиоцима обавештајних служби. Учинили смо све што је у нашој моћи да људи о којима говорите не напусте Русију специјалним авионима нити у специјалним возилима, већ тако да руска страна не зна за њихов одлазак, иначе им не би претила само депортација - рекао је министар.

Хамачек је својим говором Москви пружио важне информације и помогао Кремљу да „нађе траг“ чешких агената, истакао је Пашурек коментаришући ситуацију. Према његовим речима, министар нема право да јавно расправља о раду обавештајних служби.

- Ниједан министар ниједне владе не може отворено да призна у медијима да његова земља обавља било какве обавештајне активности у иностранству - рекао је бивши заменик директора спољнообавештајне службе.

Он је објаснио да ће руским обавештајним службама бити „врло лако“ да провере спискове путника у авионима који су у то време летели из Москве у Чешку или неку другу европску земљу.

Средином априла Чешка је оптужила руске обавештајне службе за организацију експлозије у Врбјетицама 2014. године у којој су погинуле две особе. Москва је тврдње назвала нечувеним и неоснованим.

Праг је после тога протерао 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, руско Министарство спољних послова прогласило је 20 чешких дипломата за персоне нон грата. Кремљ је навео да је инцидент у великој мери наштетио односима двеју држава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)