ТРИ ОСОБЕ СТРАДАЈУ ДНЕВНО: Црни биланс жртава на раду у Италији

М. Остојић - Рим

29. 05. 2021. у 21:32

ДУГИ низ година италијански Парламент је усвајао законе о сигурности на раду, синдикати су водили вечиту борбу на том плану, мењале су се и модернизовале технологије у производњи и опет је резултат настрадалих на раду застрашујући - 1.000 у једној години, значи готово три жртве дневно.

ТРИ ОСОБЕ СТРАДАЈУ ДНЕВНО: Црни биланс жртава на раду у Италији

Фото Новости

Свако ново сабирање жртава говори о неодговорности послодаваца и лошој контроли, а ништа се значајно не мења.

Иако се очекивало да порасте колективна свест након пандемије вируса корона, ипак се из Националног института за осигурање од несреће на раду (ИНАИЛ) подвлачи да је смртност порасла и сада у просеку износи 2,55 случајева у једном дану, исто као и пре Ковида.

Тај број је чак и мало увећан у односу на број жртава пре пандемије, за четири месеца забележено је више од 306 жртава, што представља увећање од 26 одсто у односу на исти период прошле године.

Умире се у различитим радним погонима, често на баналним местима, радници бивају угушене паром, притиснуте машином, притиснуте цементном траком, убијене токсичном паром...

Разлози су недостатак контроле, превенције, трка за зарадом без улагања у сигурност на послу.

Колико је ужасавајућ недостатак броја оних који контролишу безбедност на послу говори податак да у Италији има четири милиона производних фирми, а тренутни број инспектора може да контролише само 15.000 таквих компанија.

Овогодишњи план за пријем нових контролора предвиђа запослење за само 2.000 људи, навео је Маурицио Ландини, секретар једног од италијанских синдиката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗЕМЉОТРЕС У СЛОВЕНИЈИ: Епицентар на 27 километара од Љубљане