НЕМАЧКА ПРИЗНАЛА ГЕНОЦИД У НАМИБИЈИ: Берлин моли за опроштај и грађане своје некадашње колоније

И. СТАНОЈЕВИЋ

29. 05. 2021. у 12:00

ИЗВИЊЕЊА Берлина, једна друго сустижу. После најоштрије осуде новог таласа антисемитизма и најаве обрачуна са његовим носиоцима, немачка влада је признала да је починила геноцид у Намибији, док јој је била колонија.

НЕМАЧКА ПРИЗНАЛА ГЕНОЦИД У НАМИБИЈИ: Берлин моли за опроштај и грађане своје некадашње колоније

Фото АП

Припадницима племена Хереро и Нама, због масакра почињеног пре више од једног века, исплатиће у име одштете 1,1 милијарду евра, али не у кешу, него пројектима које ће финансирати у овој афричкој земљи.

До сада је колонијална прошлост Немачке била у другом плану, а политичари и историчари више су се фокусирали на нацистичке злочине, пре свих Холокауст. Немачки војници убили су у Намибији око 65.000 Херера и 10.000 припадника племена Наме током 1904-1908, након избијања побуне против страних колониста. Историчари и УН већ дуго то називају првим геноцидом 20. века.

ЦРКВА, СИНАГОГА И ЏАМИЈА

УПРКОС свим сукобима и против предрасуда хришћани, Јевреји и муслимани граде заједничку верску кућу у центру Берлина. Положен је камен темељац за здање које ће бити црква, синагога и џамија. "Овај пројекат је веома важан", каже Грегор Хохберг, евангелистички пастор. "То није наложено одозго, него је последица разговора Јевреја, хришћана, муслимана и атеиста, током читаве деценије", вели Хохберг.

Намибијски медији јавили су да ће се тим новцем финансирати инфраструктура, здравство и програми обуке током наредних 30 година. Иако је Немачка раније признала "моралну одговорност" за убиства, избегла је да се званично извини за масакре да би избегла одштетне захтеве.

У изјави којом најављује споразум са Намибијом након више од пет година преговора, шеф немачке дипломатије Хајко Мас је поручио да о догађајима из немачког колонијалног периода треба говорити без поштеде или ублажавања.

- Сада ћемо званично назвати ове догађаје геноцидом - поручио је Мас.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)