ИСТРАГА У НЕМАЧКОЈ: Екстремна левица преузела одговорност за напад на "Теслину“ фабрику код Берлина

Танјуг

27. 05. 2021. у 19:57

ДО сада непозната "Група Вулкан“ преузела је одговорност за спаљивање каблова у новој "Теслиној" фабрици у Немачкој који, осим градилишта "Теслине" фабрике, снабдевају струјом и приватне објекте у оближњем насељу.

ИСТРАГА У НЕМАЧКОЈ: Екстремна левица преузела одговорност за напад на Теслину“ фабрику код Берлина

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Инцидент се догодио у ноћи између уторка и среде, неколико стотина метара од градилишта нове "Теслине" фабрике у месту Гринхајде јужно од Берлина, а полиција истражује да ли се ради о политички мотивисаном нападу, објавили су страни медији.

- Тесла није ни зелен, ни еколошки, ни социјалан. Наша ватра се супротставља лажима о зеленом аутомобилу - стоји у писму у коме се описује и како су спаљени високонапонски каблови.

Представници еколошких иницијатива критиковали су паљење каблова, али су истовремено указали да су овакве реакције могле бити очекиване.

- Ми смо се прибојавали да ће се многи осећати искључени из демократског процеса одлучивања о доласку "Тесле", наводи се у саопштењу "Иницијативе Гринхајде".

Како се наводи "Тесла" у новој фабрици поред Берлина планира да годишње производи пола милиона аутомобила модела „Ипсилон“, а производња је требало да почне у јулу али је Илон Маск одлучио да поред фабрике аутомобила изгради и фабрику батерија тако да се отварање померило за крај ове године.

Градњу фабрике успоравале су и локалне еколошке иницијативе које су се противиле крчењу једног дела шуме, али и указивале на опасност по подземне воде у том делу немачке покрајине Бранденбург.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)