ЗЕЛЕНИ НЕ ДАЈУ ОРУЖЈЕ ЗА ФРОНТ: Кандидаткиња за наследницу Меркелове, Аналена Бербок, предлаже нови закон

И.С.

27. 05. 2021. у 17:47

НЕМАЧКА странка Зелени, чија кандидаткиња за наследницу канцеларке Ангеле Меркел има највише шанси за изборну победу најесен, Аналена Бербок, предлаже закон о забрани испоруке оружја у ратом захваћена подручја.

ЗЕЛЕНИ НЕ ДАЈУ ОРУЖЈЕ ЗА ФРОНТ: Кандидаткиња за наследницу Меркелове, Аналена Бербок, предлаже нови закон

Аналена Бербок, копредседница Зелених / Фото АП

Бербокова је јуче потврдила да је овакво опредељење унето у програм Зелених, а да и копредседник партије, Роберт Хабек дели њен став.

Пре него што је она ово експлицитно потврдила настојећи да изглади ствар Хабек је, у једном интервјуу уочи одласка на линију фронта у Украјини, рекао да "нема сметњи да се на исток Украјине шаље наоружање".

Ово се, накнадно је појаснио Хабек, пошто је претрпео грдњу канцеларске кандидаткиње, односи искључиво на оружје и муницију. Не и на дефанзивне помоћне војне инструменте као што су уређаји за праћење противничких дејстава и свакако, не на "медевакс авионе", намењене за транспорт медицинских апарата, лекова и остале здравствене опреме.

Тренутни проблем који лежи у томе да немачка контрола извоза не препознаје офанзивне и дефанзивне испоруке, лако ће се превазићи усвајањем новог закона, сматра дуо Бербок - Хабек.

Немачки новинари "притисли" су додатно Хабека, који се недавно заложио за продужење мисије ОЕБС у Украјини да "брзо мења мишљење". Он се бранио изјавом да "се није оглашавао по питању ОЕБС у Украјини".

- Украјини је, свакако, неопходна помоћ у одбрани од ваздушних напада, као и разминиравању територије - додала је Бербокова, поново "вадећи кестење из ватре".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МРТВА ЦЕЛА ПОРОДИЦА: Тела пронађена у стану - детаљи ужаса у Панчеву