МЕРКЕЛОВА НАКОН САМИТА: Нема потврде да је Русија умешана у инцидент са принудним слетањем "Рајанера“

Новости онлајн

25. 05. 2021. у 18:49

ПОТВРЂЕНИХ података о улози Русије у инциденту са принудним слетањем авиона „Рајанера“ нема и због тога на самиту Европски савет није давао оцену у вези с тим, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

МЕРКЕЛОВА НАКОН САМИТА: Нема потврде да је Русија умешана у инцидент са принудним слетањем Рајанера“

Фото: ЕПА

- Није било потврђених информација о улози Русије и због тога нисмо давали никакву оцену у вези с тим. Уколико будем разговарала са руским председником та тема ће бити део агенде али не треба да полазимо од претпоставки. Познато је да Русија и Белорусија имају тесне везе, али нема потврде о умешаности у овај инцидент - рекла је она.

Меркелова је додала да је током самита позвала на дијалог с Русијом.

- Могуће је имати различита мишљења, али у исто време и разговарати и сусретати се. Ја то радим с руским председником. Јуче сам током дискусије о Русији такође позвала да тако радимо и као ЕУ у целини, јер наше европске интересе можемо боље да презентујемо у разговору с руским лидером него што би то урадио амерички председник - казала је.

Меркелова је уједно и позитивно оценила најаву сусрета руског и америчког председника.

Немачка канцеларка се дотакла и питања гасовода „Северни ток 2“ рекавши да ће са Америком бити још разговора на тему тог пројекта.

- Подржали смо одлуку о одустајању од дела санкција против гасовода јер ја се у сваком случају противим екстратериторијалним санкцијама ма где да се уводе. Већ одавно у енергетском смислу не зависимо једнострано од Русије али односи са Русијом у тој сфери су веома јаки - закључила је Меркелова.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)