ХДЗ ГУБИ ДАЛМАЦИЈУ: Политичке партије у Хрватској уједињене наступају против владајуће странке

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

24. 05. 2021. у 12:30

ИЗМЕЂУ два круга локалних избора у Хрватској све политичке странке ујединиле су се да скину ХДЗ са власти у Далмацији.

ХДЗ ГУБИ ДАЛМАЦИЈУ: Политичке партије у Хрватској уједињене наступају против владајуће странке

Фото Танјуг

Загреб је за владајућу странку ионако изгубљен, а уочи другог гласања води се огорчена битка у Сплитско-далматинској и Шибенско-книнској жупанији, иначе традиционалним упориштима ХДЗ. Како сада стоје ствари ХДЗ-у неће моћи да помогне ни СДСС, јер изборна комбинаторика показује да уједињене опозицијске странке лако могу да преузму власт у жупанијама.

За ХДЗ остаје и неизвесна битка за градоначелника Сплита и Ријеке, с тиме да је Загреб дефинитивно изгубљен, а Осијек сигуран. У Сплиту предност има професор физике Ивица Пуљак у односу на кандидата ХДЗ-а Вице Михановића, који има проблем да докаже да му докторска дисертација није плагијат. Увреде падају на сваком кораку, а темпераментни Сплићани су други круг избора претворили у медијски спектакл. Води се огорчена битка и у жупанији, а слични је и у суседној Шибенско-книнској, где се такође клима ХДЗ-ова власт.

Велику шансу да постане жупан има досадашњи градоначелник Книна Марко Јелић у односу на дугогодишњег жупана и ветерана странке Горана Паука. Јелића практично подржавају све друге странке, од СДП до десне Шкорине странке Домовински покрет и Моста и његова победа дефинитивно би била и највеће изненађење избора. Српске странке ћуте, јер је јасно да два српска гласа неће да донесу предност било коме.

(НЕ) МОЖЕМО

ПЕВАЧ Мирослав Шкоро нема никакве шансе у Загребу да победи Томислава Томашевића, лидера нове странке "Можемо!", а учинио је и пропуст предлогом да карта за утакмице Динама буде 1.000 евра. Брзо је сам себе демантовао рекавши да је мислио да је то цена за спонзоре, а не за навијаче.

За ХДЗ је неизвесно и у Задру, јер упркос освајању места градоначелника што је извесно, неће бити довољно руку у Градској скупштини. Владајућу странку чекају и тешки избори у Лици, где је ХДЗ суверено владао, а "црвена" Ријека ионако је унапред изгубљена. Када се томе дода и пораз у Истри, укупни резултати не би били повољни за ХДЗ, иако ће бити и даље водећа хрватска странка.

Није искључено да у ХДЗ започну и унутрашње борбе, јер су за две године и парламентарни избори, очекује се да ће садашњи шеф странке Андреј Пленковић наставити европску каријеру. Тако већ сада неки истакнути чланови странке, попут Ивана Анушића из Славоније који је остварио одличне резултате, покушавају да се наметну, с тиме да га је Пленковић опоменуо када је моћни славонски хадезеовац релативизовао коалицију са СДСС.

За ХДЗ није добро ни што је у Вуковару највероватнији победник Иван Пенава, кога Срби најчешће оптужују да квари међунационалне односе. Очито, у граду на Дунаву неће бити промена, а то значи наставак екстремне реторике и притисака на српску заједницу, с тиме да ХДЗ неће имати утицаја да то промени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)