ОСУЂЕН МИЛАРЕМ БЕРБИЋ: Три године робије за терористу

В. Митрић

19. 05. 2021. у 18:26

СУД Босне и Херцеговине је Миларемa Бербићa огласио кривим да је починио кривично дело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и осудио га на трогодишњу робију.

ОСУЂЕН МИЛАРЕМ БЕРБИЋ: Три године робије за терористу

Фото С. Мишљеновић

Оптужени Миларем Бербић крив је што је дана 29.августа 2014. године са Међународног аеродрома Сарајево отпутовао у Истанбул, Република Турска, ради придруживања страној паравојној формацији која делује ван територије БиХ.

Ова страна паравојна формација, која се борила против легитимних војних снага државе Сирије ради рушења сиријског државног поретка и која је деловала у склопу терористичке организације ИСИЛ, односно Исламске државе на подручју Сирије и Ирака, одлуком Савета безбедности ОУН од 30. маја 2013. године проглашена је терористичком организацијом.

Оптужени је затим, на неутврђен начин, прешао границу између Турске и Сирије и ушао у Сирију, након чега се придружио и постао припадник паравојне формације непознатог назива, којом је руководио Горан Павловић, а која је деловала у склопу ИСИЛ. Почетком 2019. године оптуженог су заробике курдске снаге након чега је 19.децембра 2019.године из Сирије депортован у Босну и Херцеговину.

Суд је истовремено донео и решење којим је оптуженом продужен притвора, након изрицања пресуде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)