ХДЗ И ПУПОВЧЕВ СДСС ТРЉАЈУ РУКЕ ЗБОГ ИСХОДА: После првог круга локалних избора у Хрватској, у владајућој коалицији задовољни постигнутим

Ј. КЕРБЛЕР, од сталног дописника “Новости” - ЗАГРЕБ

18. 05. 2021. у 09:25

НАЈЗАДОВОЉНИЈИ након првог круга локалних избора у Хрватској могу да буду ХДЗ и Самостална демократска српска странка (СДСС) из владајуће коалиције и нова странка Можемо чији ће лидер Томислав Томашевић, највероватније за две седмице, постати градоначелник Загреба.

ХДЗ И ПУПОВЧЕВ СДСС ТРЉАЈУ РУКЕ ЗБОГ ИСХОДА: После првог круга локалних избора у Хрватској, у владајућој коалицији задовољни постигнутим

Фото ЕПА

У други круг улази са певачем Мирославом Шкором, али и великом предношћу, јер је добио више од 150.000 гласова Загрепчана, што је више чак и од подршке бившем градоначелнику Милану Бандићу из његових златних дана.

Иако ХДЗ није тријумфовао у великим градовима, осим у Осијеку, и даље чврсто држи и локалну власт од Славоније до југа Хрватске. Најболнији је пораз у Вуковару, где највећу шансу да остане у градоначелничкој фотељи има Иван Пенава.

СДСС је потврдио да је најснажнија политичка странка Срба у Хрватској, која је тријумфовала у готово свим местима, осим у Глини, где је у предности за заменицу градоначелника Бранка Бакшић, изузетно активна, после земљотреса на Банији. СДСС су припала места заменика жупана, која су резервисана за припаднике националних мањина, те места заменика градоначелника и начелника тамо где живи већи број Срба.

Пуљак жели "цивилизовани Сплит"

ТЕЖАК пораз у Сплиту претрпео је Жељко Керум, а то значи његов дефинитивни одлазак из политике. Велику шансу да постане градоначелник има физичар и професор Ивица Пуљак. Није му наштетио ни снимак из младости на коме пева усташке песме, а најављује "цивилизовани Сплит", без сталних ексцеса који су пратили град на Марјану.

Милорад Пуповац, Фото Танјуг

Тако, већу шансу да победи у другом кругу има Срђан Колар (СДСС) у Вуковару и да замени Срђана Милаковића из Демократске странке Срба (ДСС), који је заменик градоначелника већ осам година. У Борову је у предности Никола Баћановић, у Јагодњаку Милан Варга, у Сисачко-мославачкој жупанији Мирјана Олујић, у Вуковарско-сремској Срђан Јеремић, а сви су из СДСС. У Личко-сењској жупанији води Милан Узелац, у Карловачкој Дејан Михајловић, у Бјеловарско-билогорској Саша Лукић, у Вировитичко--подравској Никола Ивановић из СДСС, док Ања Шимпрага није успела да постане градоначелница Книна.

Председник СДСС Милорад Пуповац, тако, остаје несумњиви лидер Срба у Хрватској, најављујући да ће ускоро бити решени и проблеми са електрификацијом српских села, као и изградњом водоводне мреже до места која немају воду. Циљ је СДСС да искористи коалицију на националном плану да се побољшају животни услови преосталих Срба у Хрватској и да најзад, почне у потпуности да се поштује Уставни закон. Очито су то и гласачи из редова Срба препознали и зато дали глас СДСС, оценивши да десни центар на којем је ХДЗ даје већу шансу да се развију српски крајеви и спречи даље исељавање Срба. За многе Србе је коалиција СДСС и ХДЗ већа гаранција да ће бити мање напада на Србе.

ФЕНОМЕН ТОМАШЕВИЋ

АКТИВИСТА Томислав Томашевић (на слици), кога из школских дана зову Сенф, незаустављиво јуриша на место покојног Милана Бандића. Магистрирао је на Кембриџу, уређивао више стручних часописа, а од шеснаесте године је активиста. Син крајњег десничара, чији је стриц свештеник у БиХ, на меденом месецу пео се на Килиманџаро.

Противкандидати му замерају да нема радног стажа, поготово не у великим колективима.

Фото АП

Иако су за Србе резервисана места заменика жупана и градоначелника, најчешће то није гаранција да ће учествовати у доношењу одлука, бар не у местима где Срби нису у већини.

Много је примера и до сада да неки жупани и градоначелници нису уопште сарађивали са својим заменицима Србима, а са некима нису имали никакве контакте, као што је то био случај у Вуковару.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)