ГЛАСАЊЕ У ХРВАТСКОЈ СЕ УСКОРО ЗАВРШАВА: Излазност већа него пре четири године (ФОТО)

Novosti online

16. 05. 2021. у 19:03

ГЛАСАЊЕ у Хрватској још траје, а право одлучивања ко ће у идуће четири године водити њихове опшине, градове и ко ће бити у представничкој власти бирају три милиона и 660 хиљада бирача.

ГЛАСАЊЕ У ХРВАТСКОЈ СЕ УСКОРО ЗАВРШАВА: Излазност већа него пре четири године (ФОТО)

Фото: ЕПА

Они ће овом приликом бирати 425 опшинских и 127 градских већа, 20 округа скупштина и скупштину Града Загреба, опшинске начелнике, градоначелнике и жупане, те 70-ак њихових заменика из редова националних мањина и десетак из реда хрватског народа у опшинама где су Хрвати мањина.

С посебним занимањем чека се исход избора у четири велика града: Загребу, Сплиту, Ријеци и Осијеку, а за сада је сигурно да ће сва четири добити нове градоначелнике, јер је дугогодишњи загребачки градоначелник Милан Бандић недавно умро, а Андро Крстуловић Опара, Вељко Оберснел и Ивица Вркић се нису поновно кандидовали преносе хрватски медији.

Избори трају од 7 до 19 сати на 6572 бирачка места.

На локалне изборе до овог поподнева изашло је нешто више бирача него пре четири године, упркос пандемији коронавируса, али и последицама које је разорни земљотрес оставио на Бановини.

До 16,30 сати гласало је 35,54 посто бирача, док је пре четири године то учинило њих 35,15 посто, објавило је Државно изборно повјеренство (ДИП) а преноси Инеx.хр.

То је 22 хиљаде бирача више него 2017., рекао је портпарол и члан ДИП-а Славен Хојски за Хрватски радио.

Од три милиона и 660 000 оних с правом гласа, своје је бирачко право искористило милион и 210 000 бирача.

Међу окрузима, најбоља излазност је у Личко-сењском округу (47,2 посто), а најлошија у Осјечко-барањском округу (33,46 %).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)