ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ: Срби изашли предвођени једном парламентарном странком

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

16. 05. 2021. у 10:53

ГРАЂАНИ Хрватске данас у првом кругу бирају градоначелнике и начелнике општина, на изборима који би требали показати снагу владајућег ХДЗ-а и главне опозицијске странке СДП-а.

ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ: Срби изашли предвођени једном парламентарном странком

Фото П. Милошевић

На изборе излазе и Срби у Хрватској, тиме да је Ања Шимпрага по први пута од деведесетих година прошлог века кандидаткиња за градоначелницу Книна. Велика битка међу српским странкама водиће се и у Вуковару, где СДСС-ов кандидат Срђан Колар настоји да победи Срђана Милаковића из Демократског савеза Срба и постане доградоначелник тог града. Занимљиво је да је на листама за локалну власт више Срба него Хрвата, а према закону од 19 места у Градском већу шест је сигурно за припаднике српске мањине.

Велика битка водиће се за Загреб, након смрти Милана Бандића који је двадсеет година био први човек главног града. Највећу шансу да постане нови градоначелник има Томислав Томашевић из странке ”Можемо”, који ће сигурно ићи у други круг. Реч је о новом лицу у хрватској политици и странци леве оријентације, са нагласом на 'зелену политику', тиме да је Томашевић до сада био познат као активист који се најчешће противио Бандићевим пројектима. Долази из породице у којој му је отац близак тврдој десници, а стриц свештеник из БиХ, некада секретар кардинала Винка Пуљића. Сам Томашевић заступа леву политику, а калкулише се да ће се залагати за повратак Титовог имена на један од загребачких тргова. Ко ће са Томашевићем у други круг крајње је неизвесно, а кандидата има много, од певача Мирослава Шкоре до Бандићеве наследнице Јелене Павичић Вукичевић и СДП-овог Јошка Клисовића, заменика Весне Пусић док је била шефица хрватске дипломатије.

Велика битка водиће се и у Ријеци, а нико од кандидата неће победити у првом кругу. Ако СДП изгуби у 'црвеној' Ријеци биће то коначни слом социјалдемократске партије, која дуго нема лидера који се може супротставити владајућем ХЏ-у. А ХЏ има највећу шансу да освоји Сплит и Осијек, иако је и тамо много кандидата који бик могли да помрсе рачуне. У међувремену је ХЗД изгубио апсолутну власт и у Лици, где шансу има Дарко Милиновић, садашњи жупан који је избачен из владајуће странке, а неизвесни су избори у Дубровнику, као и у целој Славонији.

За премијера Андреја Пленковића, који је и председник ХДЗ-а ови су избори важни како би на половици мандата садашње владе показао да и даље контролише највећи део Хрватске и на локалном плану. Када је реч о српским странкама готово је сигурно да ће најбоље да прође СДСС, који је у неким срединама у коалицији са другим српским странкама у Хрватској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)