ХРВАТСКА МОРА ДА СЕ ОДРЕКНЕ УСТАШКИХ СИМБОЛА: Др Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке

Јурица КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

16. 05. 2021. у 06:18

НАДАМ се да ће у скорије време бити прилике да се људи из врха политичког живота Хрватске и Србије барем неформално нађу.

ХРВАТСКА МОРА  ДА СЕ ОДРЕКНЕ  УСТАШКИХ СИМБОЛА: Др Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке

Фото Танјуг

Да започну разговоре о стварима које су од дубинске историјске важности за Србе и Хрвате, за две државе.

Овако разговор за "Новости" започиње др Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), уочи локалних избора у Хрватској који су утицали на додатно погоршање односа Србије и Хрватске. Годинама је Пуповац, као лидер Срба у Хрватској, на мети напада и оптужби десничара, па отуда и питање да ли се од свега заморио:

- По свему би требало да се уморим, али то код мене ствара и обавезу да се ствари промене.

Шта Срби у Хрватској очекују од локалних избора?

- Очекујемо већу партиципацију у општинама и градовима где Срби живе и јачање њиховог утицаја у политичком одлучивању на локалном нивоу, што ствара претпоставку да та места буду развијенија него што су сада. Ових сам дана био у Плашком у којем нема ни апотеке ни ветеринара.

Многа српска села у Хрватској су и даље без струје и воде?

- Што се тиче струје, ситуација је побољшана у последње три године и ускоро би сви који су поднели захтеве за електрификацију могли да добију струју, јер су средства обезбеђена. Што се тиче воде, настојимо да се процес убрза, поготово на подручјима где су водоводи девастирани након "Олује" или су пропали. И то је у току, а остаје озбиљно питање јавног превоза и брига за старе људе.

МИЛАНОВИЋ И ЧАРШИЈА

Хрватски председник Зоран Милановић говорећи о стању у Србији често користи израз "београдска чаршија"?

- Када год постоји вишак речи или су такве да их други осећају као увреду, то није добро. То важи и у случају председника Милановића. Хрвати и Срби су два блиска народа по безброј обележја и подгревање реторике коју су нам сервирали они који су радили на нашој неслободи и потлачености, не би смело бити у агенди политичара, а камоли председника државе.

Неке средине у којима живе Срби су развијеније, неке, опет, не омогућавају нормалан живот за 21. век...

- У општинама Крњак или Врховине нема незапослених, али општине Плашки или Грачац стагнирају. То након ових избора морамо да променимо.

Очекујете ли за СДСС добре резултате на изборима, поготово што постоји конкуренција са другим српским странкама?

- У Војнићу и Грачацу смо направили заједничке коалиције српских странака и очекујемо добре резултате, у неким срединама идемо сами, као у Вуковару. СДСС ће након ових избора у највећем делу општина и градова имати бољи резултат него пре четири године. Наш главни фокус ће бити развој.

Фото Танјуг

Колико је СДСС-у помогла или одмогла коалиција на националном плану са ХДЗ?

- Пре свега спласнуле су тензије, а више средстава долази до људи. Било преко посебних програма, или преко разних министарстава. Наш је главни проблем што још људи мало знају о могућностима како доћи до новца и то морамо да мењамо.

Још је много тензија, рецимо у Вуковару, где су Срби нападани, где се десио низ ружних инцидената...

- То су остаци прошле политике која је обновљена 2011, са новим покретима и групацијама у Хрватској. Посебно се злоупотребљава Вуковар и надамо се да ћемо након ових избора имати другачију ситуацију. Да ће доћи политичке снаге које се неће користити ратним страхотама и последицама за одржавање на власти, што води сукобљавању народа. Поготово да се таква политика не користити против Срба у Вуковару, са циљем да одлазе са тог подручја.

Јесу ли ови последњи догађаји оставили траг на међунационалне односе у Вуковару?

- Не могу да не оставе. Многи од оних који учествују у томе нису Вуковарци, већ долазе са стране и то је једна врста организованог стварања немира у Вуковару. Али, многи Вуковарци, Срби и Хрвати, свесни су да то није будућност.

Да ли су хрватске институције добро одрадиле посао када је реч о санкционисању оних који вичу "убиј Србина" и изазивају сталне инциденте?

- Било је раздобља у којима се није препознавало колико је то опасно и у шта може да се претвори, упркос упозорењима које смо слали. Сада се то на националном нивоу препознаје, али, нажалост, не и довољно на локалном нивоу. А мало недостаје да од насилних песама и поклича дође до тешких обрачуна, што може да заврши са фаталним последицама.

Хоће ли после локалних избора напокон доћи до трајне забране истицања усташких симбола, па и поздрава "За дом спремни"?

- Радимо да тако буде, а већина политичких странака у Хрватском сабору разуме да легализовање знамења и симбола из времена НДХ није само увредљиво за Србе и припаднике страдалачких народа, него за целу Хрватску. Хрватска ће имати међународну стигму ако не уклони те симболе, као што су то урадиле друге земље. Али, не само да се санкционише истицање симбола, већ да људи знају што је свастика, ушато У. То је неопходно урадити до краја.

Хоће ли СДСС подржати иницијативу за закон којим би се усташки симболи заувек забранили, па и у грбу ХОС?

- То је иницијатива народа жртава у којима су јеврејске, српске, ромске организације и антифашисти. Постоје још неке разлике шта и како забрањивати, али постоји и свест да то треба урадити, не само унутар опозиције већ и највећег дела владајуће коалиције. Друга су ствар ратне униформе у којима се људи могу сахрањивати, али када је реч о јавном манифестирању, провоцирању, то покреће говор мржње и долази до поклича као у Борову Селу.

Загреб често лансира тезу да пут Србије у ЕУ води "преко Хрватске"?

- Срећнији бих био када би се говорило да ће Србија са Хрватском лакше и пре у ЕУ, него да се сугерише да постоји пут на којем стоји Хрватска, која онда може да спушта и подиже рампу. Предлажем партнерство, да се кроз дијалог решавају питања која су за Хрватску важна, од питања несталих надаље, као и решавање оних која су важна и за Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)