ЈЕЦКОВ И ШИМПРАГА У ТРЦИ ЗА ВАЖНА МЕСТА: СДСС наставља борбу за права Срба у Хрватској

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 20:16

БИТНО нам је охрабрити припаднике српске заједнице да изађу на изборе јер нам је битан легитимитет у даљњем политичком представљању и борби за наша права, истиче Драгана Јецков, носилац листе за скупштину Вуковарско-сријемске жупаније.

ЈЕЦКОВ И ШИМПРАГА У ТРЦИ ЗА ВАЖНА МЕСТА: СДСС наставља борбу за права Срба у Хрватској

Фото: СДСС

Велики искорак догодио се у Книну, где је Ања Шимпрага заједничка кандидаткиња СДСС-а и СДП-а за градоначелницу.

Срби у Хрватској на локалне изборе излазе предвођени једином српском парламентарном странком, СДСС-ом. 

За скупштину Вуковарско-сријемске жупаније носилац листе је СДСС-ова парламентарна заступница Драгана Јецков. Њу пре свега брину лоша међунационална атмосфера, учестали говори мржње и претње Србима на подручју жупаније.

- Много се лоших ствари догодило. Много је опасних речи са казненом одговорношћу речено. Битно је да људи изађу на изборе, иако је српска заједница забринута. Питање је колико ће у градовима бити храбрих да затраже мањинску листу, односно за заменике жупана и градоначелника с обзиром на атмосферу којој сведочимо у задње две године, а коју су учестало подгревали градоначелник Иван Пенава и Домовински покрет. Бојим се да ће се све то одразити на излазност. Битно нам је охрабрити припаднике заједнице да изађу на изборе јер нам је због свеукупне ситуације битан легитимитет у даљњем политичком представљању и борби за права на истоку Хрватске - поручује Јецков и додаје да српска заједница има и много нерешених проблема у остваривању својих законом загарантованих права.

- Отворено је питање двојезичности, наставе на српском језику, права које конзумирају Италијани и Чеси у Хрватској, само Срби не смеју, не могу, не дозвољавају нам. Циљ нам је да добијемо заменика градоначелника Вуковара како би српска заједница коначно по СДСС-овој политичкој вертикали била повезана са жупанијом и министарствима, што је веома важно, поготово у ситуацијама претњи којима смо били изложени. Покушаћемо добити и начелника општине Трпиња како бисмо осигурали равномерну расподелу државног пољопривредног земљишта - истиче Јецков и напомиње да је у општинама у којима су извршну власт вршили СДСС-ови кадрови реализација инфраструктурних пројеката на високој лествици и да су у питању доказани начелници.

Изненађење ових избора сасвим је сигурно град Книн, гђе у коалицији излазе СДСС и СДП са кандидаткињом за градоначелницу, парламентарном заступницом Ањом Шимпрагом.

Велики је то искорак за српску заједницу која први пут након 1995. има свог кандидата за челно место у извршној власти Книна, где је број Срба пао на 23 посто.

- Досад је СДСС увек био подршка. Дошло је време да СДСС буде партнер. Имамо подршку СДП-а, опорбене странке која је у нама препознала снагу да заједно можемо покренути развој Книна. У циљу нам је да Книн иде напред, да више не причамо о ономе што је било, него да идемо заједно радити и градити, што ће ми бити једина парола на челу Книна - истиче Ања Шимпрага и додаје да је српска заједница са одобравањем дочекала овај потез СДСС-а.

- Колико смо разговарали са нашим сународњацима на терену, сви се слажу да смо коначно сазрели за искорак да изађемо са својим кандидатом, да коначно и ми постанемо озбиљан фактор у нашем граду. У претходним мандатима свако је радио колико је могао, колико је хтео, колико је имао подршку и колико је био јак. Највише ме погађа када видим колико су општине око Книна које су некада припадале граду Книну напредовале у комуналној инфраструктури, а села око Книна још нису доживела почетак процвата и развоја - каже Шимпрага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)