И ХРВАТИ ПРЕСТАЈУ ДА РАДЕ НЕДЕЉОМ: Србија није ни близу ове одлуке

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 18:02

ХРВАТСКА би ускоро могла да затвори продавнице недељом, а последњег дана у недељи трговине у Црној Гори не раде већ годину и по дана.

И ХРВАТИ ПРЕСТАЈУ ДА РАДЕ НЕДЕЉОМ: Србија није ни близу ове одлуке

Фото Промо

Србија се у "том возу" бар у блиској будућности неће возити.

Влада Хрватске би требало да у Сабор пошаље измене закона које ће ићи у смеру да се радно време у трговинама регулише тако да су трговине затворене недељом и у дане празника, пише Јутарњи лист.

Истовремено би се донео и попис продајних објеката на које се одредба не би односила, на пример на бензинске пумпе, продавнице које раде у болничким установама, ваздушним и трајектним лукама, хотеле...

То би могло бити поприлично проблематично решење јер је Уставни суд већ једном рушио одлуку о забрани рада недељом управо због дискриминационе одлуке која је једним трговцима ипак допуштала рад, а другима не.

Влада ту одлуку брани на начин да би те разлике биле прописане ради потребе снабдевање становништва, континуираног обављања јавних услуга те рада оних објеката који уобичајено раде недељом и празницима због специфичности потребе потрошача.

У Хрватској питање (не)радне недеље већ годинама изазива полемике. Једни су за регулисање рада недељом попут Певеxа, док други не желе да им држава то намеће.

Дванаест држава у ЕУ нема ову забрану

Када је реч о пракси других земаља Европске уније, 12 држава нема забрану рада недељом: Естонија, Финска, Бугарска, Чешка, Данска, Ирска, Италија, Летонија, Литванија и Португал немају регулисану забрану и ограничавање радног времена у трговини, док се у Словачкој и Румунији недељом ради, али не и током државних празника.

У Аустрији су трговине затворене уз изузетак у туристичким подручјима, бензинским пумпама. Белгија, Кипар, Француска, Немачка, Малта, Холандија, Пољска, Словенија, Грчка, Мађарска и Шпанија, углавном су затворене уз изузећа везана за верске и државне празнике туристичка подручја, ваздушне и поморске луке, стајалишта на путу.

У Немачкој је право на нерадну недељу зајамчено Уставом.

Има ли наде за нерадну недељу у Србији?

Председник Србије Александар Вучић почетком ове године се поново осврнуо на питање нерадне недеље. Тада је поручио да "док је жив неће да прихвати да недеља буде нерадна."

Током посете Паризу, Вучић је државним службеницима рекао да ако желе да буду у "његовом возу" да нема спавања и слободног викенда.

Како је додао, "ми морамо да разумемо да сви морају да се ангажују да раде и викендом а не да долазе да питају да радимо четири дана недељно или да недеља буде нерадна. Не може. Мора да се ради. Немојте спавати, немојте устајати касно. Потребно је да радимо викендом, да радимо више како бисмо стигли најразвијеније земље Европе", рекао је Вучић.

Ово питање актуелизовано је у Србији и средином маја прошле године. Привредници из Бајине Баште покренули су тада иницијативу да се на територији те општине усвоји правна регулатива која недељу предвиђа као нерадан дан.

Из министарства рада Србије тада су поручили да се "таква пракса показала као лоша у неким земљама, али да послодавци могу свој рад да организују како желе, "то је остављено послодавцима да одлуче".

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)