ШТА ЈЕ ТО НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ? Призор забринуо грађане - видели су дуги низ светлећих објеката, ево шта је узрок (ФОТО)

Танјуг

07. 05. 2021. у 10:17

НЕОБИЧНА појава на небу изненадила бројне грађане Хрватске.

ШТА ЈЕ ТО НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ? Призор забринуо грађане - видели су дуги низ светлећих објеката, ево шта је узрок (ФОТО)

Фото: Депоситпхотос

Бројни читатељи су се јављали с фотографијама и снимцимa на којима се види дугачак низ светала које путују по небу.

- Први пут у животу сам видео тако нешто, звезде су одједном почеле падати у исту страну. Призор је трајао неких 15-ак секунди и онда је само нестало. Мислио сам да су можда авиони у питању, али сумњам да би се тако кретали по небу и одједном нестали - пише читалац из Каштел Сућурца.

- Снимио сам то на небу изнад Биограда, супруга и ја смо били вани. Изгледало је попут звијезда, њих једно 100-200 комада кретали су се од мора према истоку. Нису могли бити ни авиони ни ништа слично јер су се све те тачкице кретале у једном правцу, попут светлећих метака. Трајало је сигурно пола минуте. Баш нам је чудно било, никад нисмо видели ништа слично - испричао је читалац из Биограда.

- То смо снимили изнад Задра, трајало је највише пола минуте. Мени је то било стравично за видјети јер је изгледало попут НЛО-а. Само је ишло по небу, као да ју нешто потеже. Одједном се појавило и тако је нестало. Баш је бизарно - наводи очевидац из Задра.

Како пише хрватски портал, не ради се о инвазији малих зелених нити икаквих других НЛО-а, не ради се ни о кинеској ракети за коју се не зна где ће тачно пасти. Ради се о још једном пројекту Илона Маска.

Мисија, названа Старлинк 17, најновија је у плану Спејс икса за стварање 40 хиљда сателита како би се брзи интернет преусмерио на Земљу.

Ове недеље е компанија службено добила више од 500.000 наруџби, потврдио је инжењер Спејс икса Сива Бхарадвај током преноса лансирања нове групе сателита у свемир.

Реч је о 26. по реду лансирању Старлинка, којим је у орбиту лансирано додатних 60 сателита.

Укупно, до сада је лансирано више од 1500 Старлинк сателита, чиме су службено постали највећа констелација сателита на свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)