ПЛЕНКОВИЋ НАЈАВИО ЗАБРАНУ РАДА НЕДЕЉОМ: Хрватски премијер се позива на анализу која не постоји!

Танјуг

06. 05. 2021. у 20:10

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић најавио је данас, након састанка владајуће коалиције, забрану рада продавница недељом, позивајући се, како тврди портал Index.hr, на анализу која не постоји.

ПЛЕНКОВИЋ НАЈАВИО ЗАБРАНУ РАДА НЕДЕЉОМ: Хрватски премијер се позива на анализу која не постоји!

Фото Танјуг

Трговине би, како је рекао, недељом биле затворене, осим 16 недеља у години.

-Разговарали смо о Закону о трговини и закону који регулише рад Хрватске господарске коморе. Закон о трговини подразумева питање рада недељом. Идеја је да се рад недељом забрани осим 16 недеља у години, узели би у обзир туристичку сезону- навео је премијер.

Пленковић је и раније најављивао забрану рада недељом за продавнице и позивао се на двогодишњу владину анализу, за коју је Индеx у октобру прошле године открио да не постоји, пише портал.

У тексту се додаје да је Индекс у октобру 2020. године Министарство привреде и одрживог развоја Томислава Ћорића званично потврдило да не постоји владина анализа о нерадним недељама коју су тада спомињали премијер Пленковић и министар просторног планирања, грађевинарства и државне имовине Дарко Хорват.

-Пленковић је тада у својим медијским наступима везаним за измене закона о нерадним недељама спомињао да је видео двогодишњу анализу Министарства привреде, а исто то је помињао и министар Хорват, истичући да се управо на темељу те анализе ''мења члан 57'' унутар којег се регулише рад трговина недељом- наводи Индекс.

Даље се напомиње да је та редакција затражила на увид ту анализу од владе и министарства још у мају прошле године, након што су им владини партнери у преговорима о раду недељом - од Синдиката трговине, Хрватске трговинске коморе, Хрватског удружења послодаваца до представника трговчких центара - потврдили да је они нису видели.

-Министарство привреде и одрживог развоја не располаже траженом анализом", гласио је коначан одговор из министарства који је Индекс добио "након три новинарска упита, позивања на право на приступ информацијама те жалби поверенику за информисање- чиме су надлежни, како закључује, "напокон признали како је то била лаж".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)