ПОРУКЕ МРЖЊЕ СА СПЛИТСКЕ РИВЕ: У Хрватској поново инцидент са Србима као главним метама

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

29. 04. 2021. у 22:12

У СПЛИТУ инцидент за инцидентом, а најновији је изазвала група младића која је у самом центру града певала "Ми Хрвати не пијемо вина, него крви четника из Книна". Снимак је објављен на друштвеним мрежама, али никаквих реакција до сада није било. На снимку се види и чује како дугачка поворка маршира улицама, док неки подижу руке и машу песницама.

ПОРУКЕ МРЖЊЕ СА СПЛИТСКЕ РИВЕ: У Хрватској поново инцидент са Србима као главним метама

Дан 4. гардијске бригаде у Сплиту / Архива

Увредљиви графити, дивљање хулигана, мимоходи црнокошуљаша понављају се у Сплиту из године у годину, а реакције на то изостају и као да се сви сви мире да је "нормално".

Овај инцидент се догодио на обележавању 30 година од оснивања Четврте гардијске бригаде, па је на сплитској Риви било упаљено 200 бакљи за 200 погинулих припадника те бригаде. Кроз ту бригаду је прошло 7.000 људи, а учествовала је у операцијама које су претходиле уласку хрватских јединица у Книн. Један од заповедника бригаде и бивши хрватски министар одбране Дамир Крстичевић оценио је да је та бригада симбол Сплита и Далмације.

Тим поводом одржана је и свечаност у Книну, којој су присуствовали председник Хрватске Зоран Милановић и министар одбране Марио Баножић.

Пре пет година Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднело је суду у БиХ кривичне пријаве против 16 хрватских генерала, међу којима су били и Дамир Крстичевић и Анте Готовина. У пријави се наводи да су почињени злочини над Србима у септембру и октобру 1995. године у операцији "Јужни потез" око Мркоњић Града, у којој су учествовали и припадници Четврте бригаде. На самом улазу у град био је убијен Крстичевићев заменик генерал Андрија Матијаш Паук, што је, како пише у пријави, изазвало одмазду над Србима.

У тој операцији убијена је 181 особа српске националности, међу којима су били и ратни заробљеници, цивили и старци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)