РУСИЈА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ ПАЛМЕРУ И АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ: Жестока реакција због тешких оптужби на рачун Москве

Novosti online

29. 04. 2021. у 18:16

АМБАСАДА Руске Федерације у БиХ реаговала је на изјаве специјалног изасланика Стејт департмента за западни Балкан Метјуа Палмера и амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона, према којима су за све невоље у БиХ окривили Русију.

РУСИЈА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ ПАЛМЕРУ И АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ: Жестока реакција због тешких оптужби на рачун Москве

Фото Танјуг

- Са занимањем смо се упознали о изјавама специјалног изасланика америчког Стејт департмента за западни Балкан Палмера и Амбасадора САД у БиХ Нелсона. Према Палмеру - и очигледно је да није само он тог мишљења - за све невоље БиХ крива је Русија. Такве закључке можемо коментарисати једино реченицом Сергеја Лаврова: "Добро је што нас још нису окривили за убиство Франца Фердинанда" - саопштено је из Амбасаде Русије.

У саопштењу се указује на, наведено је, врло занимљиву констатацију Палмера да САД подржавају креирање "велике БиХ".

- Приметили смо и омашку у говору. Али у балканским условима омашке се обично не примећују. Када се овде говори о нечем великом, мисли се управо на прекрајање граница. Изразит пример су покушаји да се створи велика Албанија - наводи се у реаговању Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу Амбасаде Русије се питају - неће ли алегорија изасланика америчког Стејт департмента за западни Балкан Палмера постати сигнал за Бошњаке који живе у Србији, Црној Гори, покрајини Косово и Метохија, Северној Македонији, Хрватској и Словенији да је дошло време за стварање "велике БиХ"?

- Кад је реч већ изговорена... Такође су занимљиве изјаве амбасадора Нелсона. Колико се сећамо, недавно је говорио о "песници" Русије, док Америка пријатељски пружа руку. Сада колега проглашава Дејтон "ретроградним" (занима нас шта би на то рекао "творац изворног Дејтона" Ричард Холбрук), па одмах истиче да су санкције на столу! И због чега? Због кршења Дејтона (изворног или модификованог?) и "корупције"! - пише у саопштењу.

Из Амбасаде Русије наводе да испада да су у пријатељској песници (руци) ипак санкције, за сваки случај.

- Управо као што је у познатој америчкој изреци: "Више можете постићи с лепом речју и пиштољем, него само с лепом речју" - додаје се у саопштењу.

Амерички амбасадор Ерик Нелсон јуче је навео да су САД забринуте понашањем политичара у БиХ због "дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције", те да их на столу чекају спремне санкције.

Специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан Палмер навео је да САД не подржавају ни "велику Србију", ни "велику Хрватску", нити "велику Албанију".

- Оно што подржавамо је "велика БиХ" - рекао је Палмер, додајући да не узима за озбиљно нон-пејпер јер нико неће да каже да је аутор тог документа.

Што се тиче Русије, Палмер је рекао да је сасвим јасно да она ради на поткопавању стабилности и територијалног интегритета БиХ.

- Она ради и на поткопавању стабилности целог западног Балкана. Ради на промоцији неповерења и сукоба - додао је Палмер.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)