ХРВАТСКА У ХАОСУ: Општа збрка око ковид пасоша, не зна се када се и ко вакцинише, траже оставку минстра здравља

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

27. 04. 2021. у 16:44

ХРВАТСКА ужурбано припрема увођење ковид пасоша, али не постоји прецизан регистар до сада вакцинисаних особа.

ХРВАТСКА У ХАОСУ: Општа збрка око ковид пасоша, не зна се када се и ко вакцинише, траже оставку минстра здравља

Фото: Депоситпхотос

Евиденција је мањкава, многи уопше нису регистровани да су вакцинисани, па је питање који ће бити уопште критеријуми за добијање пасоша. Истовремено, потпуно се распала платформа ”еЦијепи”, па лекари више не знају ни како да се грађани пријаве за имунизацију. Тако на ред за вакцинисање долазе и млади људи, док старији 70 и 80 година још увек чекају позив.

Неки су евидентирани да су вакцинисани, неки нису и у општем хаосу све више се доводе у питање ефекти вакцинисања. Поготово уочи туристичке сезоне и све веће потребе грађана да путују по Европи.

Не знају се више ни критеријуми кога прво вакцинисати, а ко треба да чека, па чак ни процедура најављивања. Неки дођу на ред одмах, неки су без позива иако је требало давно да их позову, а компјутерски систем свако мало “пада” и прави хаос. Тако су неки грађани позвани да се вакцинишу иако су већ имунизовани, а није посве јасна ни процедура пријављивања.

И док свако имају своју верзију приче зашто је систем заказао, хрватски министар здравства Вили Берош, који је био национални херој у првом таласу борбе против короне, сада је пред падом. Опозиција је повела поступак опозива, али ће то причекати локалне изборе који су у Хрватској у мају. Зна се само да је израда компјутерског програма који је требао да обједињује цео поступак најаве и регистрације вакцинисаних коштао 600.000 евра, а показао се неефикасним и лошим.

Фото: ЕПА

Не функционише ни систем најаве за вакцинисање, јер свако има своју верзију коме се прво јавити, породичном лекару или директно на платформу која би требало да обухвати све грађане. Збуњеност влада и међу онима који воде поступак вакцинисања, па свако има своју теорију где да се грађани пријаве. Лекари су у чуду, па др Наташа Бан Тоскић, која координише лекаре породичне медицине, каже да грађани и прете, јер једноставно не знају што да раде и коме да се обрате за вакцинисање.

БЕЗ ВИКЕНДА

У ЗАГРЕБУ на Велесајму вакцинисање се проводи само од понедељка до петка, док викендом се не ради, а петком само до 13 часова. Често долазе и они који нису заказани, али ретко ко успе да се вакцинише.

Хаос је и код позива за друго вакцинисање, па је од око до сада вакцинисаних 600.000 грађана релативно мали број добио позив да прими другу дозу. Сам министар здравства се потпуно погубио, његова образложења демантује ситуација не терену, а збрка влада и у Хрватском заводу за јавно здравство где опет имају своје теорије зашто је систем подбацио. Како је евиденција и до сада вакцинисаних нејасна, питање је како ће уопште да профункционише издавање ковид пасоша, који би уочи туристичке сезоне требало да омогуће лакше кретање по Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)