ИЗБОРИ У ВУКОВАРУ: Посебно су значајни за Србе у том месту

Novosti online

26. 04. 2021. у 11:26

ДРАГАНА Јецков потпредседница СДСС-а и прва на жупанијској листи у Вуковарско-сремској жупанији гостовала је у емисији Тв Пинка “Ново јутро” где је говорила о предстојећим локалним изборима 16.маја али и о положају и проблемима српске заједнице у Републици Хрватској као и о овогодишњем обиљежавању комеморације у “Јасеновцу”.

ИЗБОРИ У ВУКОВАРУ: Посебно су значајни за Србе у том месту

Фото: Н.Фифић

Драгана Јецков се осврнула на читав низ проблема који отежавају нормалан живот Срба у Хрватској “ Суочени смо са екстремизмом и изолованим случајевима насиља који се понављају, иза којих стоје они којима није у интересу нормализација односа, толерантно и напредно демократско друштво. Ове појаве не доприносе нормалном суживоту и представљају опасност и извор нових облика радикализације којима смо сведочили када је 22-годишњи младић пуцао на згради Владе РХ.  Забринути смо за наведене појаве,као и учестале изливе говора мржње и нетолеранције према појединим етничким групама…пре свега српској заједници у РХ. И даље ћемо отворено на њих указивати и тражити  превентивно деловање али и санкционисање.. “

Везано за овогодишњу комеморацију и обиљежавање пробоја логораша у “Јасеновцу” Јецков је истакла “за нас као представнике Срба на челу са председником СДСС-а Милорадом Пуповцем најважније је било да комеморација буде достојанствена како би се одала почаст свим жртвама. Недопустиво је да злочини и расни закони НДХ којима се укида ћирилица, неки квази интелектуални разговори о логорима, певање усташких песама, умањивање броја жртава, кориштење поздрава “за дом спремни” буду уопште коришћени у јавном простору и за нас је све то апсолутно неприхватљиво. Супростављамо се снажно ревизионизму који се појављује у јавности.”

Јецков се осврнула на кампању за локалне изборе у Хрватској, а посебно је говорила о говору мржње “поједини актери користе српску заједницу како би континуираним нападима на њу мобилизирали своје гласаче. То су гласачи екстремне деснице. Ове појаве су лоше за читаво хрватско друштво али се и даље догађају.. Жао нам је да морамо 2021. године да се боримо са стигматизацијом читаве заједнице да смо ми нека “трговачка” коалиција као јевреји некад.. Када се неко на тај начин обележи све је допуштено. Вероватно је то и циљ креатора оваквих кампања”.

Фото: Новости

Драгана Јецков је истакла “ кампања десничара је антисрпска и често се питамо постоји ли још која тема коју они познају осим константног ширења лажи и стигматизације српске заједнице и њених представника. Није проблем само код деснице, навешћу пример везано за образовање на српском језику где ову уставом загарантовану категорију нападају у Вуковару и левица и десница. Свима је проблем мањинско образовање али само када је у питању образовање на српском језику и ћириличном писму.  Ми ћемо се одбранити од свих ових напада и истрајати у нашој идеји равноправности свих  грађана у РХ.

Драгана Јецков је позвала све Србе да у што већем броју изађу на изборе 16.маја 2021. године. “ Морамо да потврдимо власт у опћинама у којима смо започели пројекте од интереса за све грађане, али исто тако да са умереним партнерима учествујемо у формирању власти у појединим градовима где би посебно Вуковар апострофирала. Ови избори имају немерљив значај у реализацији наших политика како би српска заједница опстала”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)