ЈЕДНАКОСТ НИ НА ПАПИРУ: Извештај омбудсмана БиХ - У 24 министарства није запослен ниједан Србин!

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 04. 2021. у 07:40

СПЕЦИЈАЛНИ извештај Омбудсмана БиХ потврдио је црне прогнозе представника Срба у Федерацији БиХ о статусу српског народа у том ентитету.

ЈЕДНАКОСТ НИ НА ПАПИРУ: Извештај омбудсмана БиХ - У 24 министарства није запослен ниједан Србин!

Фото: С. Мишљеновић

Наиме, у поменутом извештају, а који је достављен и "Новостима" на увид, јасно се види да у шест кантона ФБиХ, од укупно 10, а где је апсолутна бошњачка већина, у чак 24 министартсва је нула запослених Срба! Другим речима, конститутивност народа у органима управе и телима власти у ФБиХ уопште се не поштује.

Према Уставу ФБиХ и према Уставима кантона, број запослених припадника српског народа у сваком органу власти би морао бити пропорционалан броју српског становништва на одређеном подручју према попису из 1991. године, те би тако 18 одсто свих запослених у органима власти у Федерацији требало да буду српске националности.

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, каже да након што су анализирали извештај Омбудсмана БиХ може рећи да тужно изгледа број од укупно 15 запослених Срба у целом кантону Сарајево, град у којем би према уставима требало да буде запослено 210 Срба у администрацији тог кантона.

- Нарочито забрињавајуће делује понашање бошњачког члана ПБиХ Шефика Џаферовића, који у Бањалуци зна да држи предавање о угрожености Бошњака у Српској, иако у свакој српској општини ради значајан број њих. Као примери се могу узети Приједор, Добој, Бијељина и Зворник - истиче Радановић.

Фото Д. Поздеровић

Ђорђе Радановић

Он додаје да бошњачке партије, без обзира на то да ли су леве центар или десне, увек наглашавају да су они за суживот, да је Сарајево мултикултурални и мултиетнички центар, а СДА се увек дичи да су они очували мултиетничку БиХ током рата 1992-1995, док извештај омбудсмана БиХ показује у целини сасвим друго стање на терену.

- Ово је само за институције, а стање у јавним установама и предузећима је горе и ту тек нема нигде Србина. Треба упоредити број Бошњака запослених у управи Приједора са бројем Срба у управи Бихаћа, или поредити број Бошњака у управи Добоја са бројем Срба у управи Зенице и добиће се права слика ко поштује конститутивност Српска или ФБиХ - истиче Радановић.

ИНСПЕКТОРАТ

ЂОРЂЕ Радановић пита целокупну јавност у Федерацији БиХ да ли је могуће да ниједан Србин није довољно паметан ни школован да буде инспектор у Федерацији, јер федерални инспекторат има 150 запослених и од тога нула су Срби.

Према његовим речима, Бошњаци немају право да годинама лажу цели свет да су у ФБИХ за мултиетничност, а тамо где владају помели су Србе из свих институција.

- Можемо само замислити реакцију Бошњака и међународне заједнице да Српска не поштује конститутивност народа и да, примера ради, у нашим органима управе на локалу нема ниједног запосленог Бошњака - каже Радановић.

Душан Голо, председник Координације српских удружења у Мостару, каже да Срби у овом делу Федерације не могу добити посао у институцијама градским или федералним и да је то већ устаљена пракса годинама.

- Све што се ради у Мостару и херцеговачком кантону је на штету Срба. Посла за Србе нема. Срби нису ни конститутиван народ у овом кантону и то се не мења деценију и више - истиче Голо.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ТРАМПА: Трећи светски рат био би гори од свих ратова у историји, имамо оружје какво до сад није виђено