ОПЕТ ТРИ КОЛОНЕ У ЈАСЕНОВЦУ: Сутра ће се на комеморацију у усташком логору смрти ићи одвојено, за разлику од последње две године

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

21. 04. 2021. у 10:04

ТРИ одвојене колоне сутра ће у Јасеновцу бити на комеморацији жртвама усташког логора, јер није постигнут договор да буде једна колона и једна комеморација као последње две године.

ОПЕТ ТРИ КОЛОНЕ У ЈАСЕНОВЦУ: Сутра ће се на комеморацију у усташком логору смрти ићи одвојено,  за разлику од последње две године

Фото АП

Први ће венце у Јасеновцу положити представници владе на челу са премијером Андрејом Пленковићем, затим ће то урадити председник државе Зоран Милановић, а у трећој колони биће представници Српског народног већа, јеврејских и ромских организација и антифашисти.

Иако су недавно Пуповац и Милановић имали жестоки политички сукоб председник СНВ-а није имао ништа против да буду заједно у Јасеновцу, али је из хрватске владе стигао одговор да нема разлога "да се нешто глуми". А протокол је предвидео да шеф државе и владе иду одвојено. Недавни жестоки политички обрачун председника државе и премијера, оставио је трага па је једну колону између осталог спречио и сукоб у политичком врху Хрватске.

- Жртве су те које су у Јасеновцу важне - каже историчар др Твртко Јаковина.

- То би требало да буде једно од места на којем нема везе која је партија на власти.

Милорад Пуповац, чији је СДСС коалициони партнер у садашњој влади, неће бити у колони коју ће предводити премијер Пленковић, већ у оној у којој су представници народа жртава.

Свака делегација је добила свој термин, како се не би сусреле, а због епидемиолошких мера биће много мање људи у Јасеновцу.

Уочи овогодишњег обележавања 76. годишњице пробоја логораша из Јасеновца, председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус покренуо је иницијативу да се забране усташки симболи, али до данас се ништа није на том плану догодило. И то је изазвало разочарање међу српским и јеврејским организацијама и антифашистима, па је и то разлог што опет имамо више колона.

ПОВРАТАК ТЕСЛЕ

У Госпићу ће у петак, после готово три деценије, бити откривена реплика споменика Николи Тесли који је миниран 1992. године. Споменик ипак неће бити на старој локацији у градском парку, већ испред културно-информативног центра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Milena

03.05.2021. 14:49

Зашто Ватикан не воли Србе Када је у 15.в Турска освојила Балкан,Византија и остале православне земље нису биле у могућност да се Турцима одупру.Тражиле су помоћ од западних хришћана,а Ватикан их је дочекао уценом.Обећана им је помоћ од земаља западне католичке Европе под условом да потпишу унију са Католичком црквом тј. да Православна црква призна врховну власт Ватикана. Васељенски патријарх Јосиф други из Цариграда је подлегао том притиску. На заказан сабор у Фиренци 1439.г. су дошли сви православни патријарси осим српског, чак и Руски митрополит Кијевски Исидор. Владар Србије Деспот Ђурађ Бранковић рекао је српском Патријарху Никону да ће га обесити уколико оде у Фиренцу. Те 1439.г. у Фиренци унију са Ватиканом су потписали сви, 31 православни верски поглавар сем српског Никона. Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, руски велики кнез Василије други упокојио је свог патријарха Исидора кијевског због срамоте коју је нанео Русији. Када се и у Цариграду сазнало да Срби нису потписали унију настали су нереди. На захтев народа васељенски Патријарх Јосиф други морао је да се повуче тако да се од срамоте није ни вратио у Цариград већ се исте године упокио и сахрањен је у Фиренци у доминиканском манастиру Санта Марија Равела. Ватикан то Србима никад није опростио те католицима вековима усaђивао срцемржњу према Србима. Ниједна Православна Патријаршија није никад ратификовала потписе својих птријарха, а чак 21 их је званично поништено непосредно након сабора у Фиренци.