СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ СЕ ОГЛАСИО О ЈАНШИНОМ ДОКУМЕНТУ: "Подржавамо целовиту БиХ - све је зацртано у Дејтонском мировном споразуму"

Танјуг

15. 04. 2021. у 16:31

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе саопштиле су данас да подржавају суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, чије је поштовање зацртано Дејтонским мировним споразумом.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ СЕ ОГЛАСИО О ЈАНШИНОМ ДОКУМЕНТУ: Подржавамо целовиту БиХ - све је зацртано у Дејтонском мировном споразуму

Фото: Депозитфотос

То је поручено је из америчког Стејт департмента у писаном одговору на упит Гласа Америке да прокоментарише медијске извештаје о наводном нон-пејперу у којем се предлаже прекрајање граница на Балкану, између осталог и у БиХ.

Портпарол Стејт департмента навео је да Сједињене Америчке Државе дубоко цене своје дуготрајно партнерство са Босном и Херцеговином и да остају посвећене заједничком циљу демократске, инклузивне и просперитетне БиХ на путу ка пуној евро-атлантској интеграцији.

Сједињене Америчке Државе снажно подржавају пут ка чланству у Европској унији свих аспираната на Западном Балкану, истакао је портпарол Стејт департмента и додао да САД верују да је будућост Западног Балкана несумњиво у Европској унији.

Процес проширење промовише дугорочан мир, стабилност и просперитет широм региона, закључује се у одговору Стејт департмента Гласу Америке.

Словеначки портал "Нецензурисано" објавио је незванични дипломатски документ, такозвани "нон-пејпер", у коме се помиње идеја поделе БиХ, припајање Републике Српске Србији и (тзв.) Косова Албанији.

Портал подсећа да се од понедељка у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини спекулише о томе да ли је премијер Јанез Јанша заиста послао у Брисел нон-пејпер, у коме се помиње ново цртање граница на подручју бивше Југославије.

За сада нико званично није потврдио да је председник Европског савета Шарл Мишел од Словеније добио документ таквог садржаја, међутим незванични дипломатски документ, који предвиђа распад Босне и Херцеговине, припајање Републике Српске Србији и уједињење самопроглашеног Косова са Албанијом заправо постоји, тврди словеначки портал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)