ЕВРОПА НЕ ЖЕЛИ ДА ЈЕ САД СКРАЈНУ: Шта се крије иза идеје о мирном разлазу ентитета у БиХ коју је изнео шеф словеначке државе

С. С. Р. - С. М.

15. 04. 2021. у 11:00

ПИТАЊЕ словеначког председника Борута Пахора члановима Председништва Босне и Херцеговине - да ли сте за миран разлаз ентитета, отворио је полемику може ли се овде уплести и трговина јужном српском покрајином и већ помињана "трампа" - независност тзв. Косова за самосталност Републике Српске.

ЕВРОПА НЕ ЖЕЛИ ДА ЈЕ САД СКРАЈНУ: Шта се крије иза идеје о мирном разлазу ентитета у БиХ коју је изнео шеф словеначке државе

Архива

Дугогодишњи дипломата и амбасадор Бранко Бранковић каже за "Новости" да је сигурно да "Пахор никада ништа не би рекао да није имао миг и инструкцију јачих земаља":

- Европа све више схвата да ће са председником Џозефом Бајденом и његовим жељама за Балкан, она највероватније да буде скрајнута и остане кратких рукава. Морам да подсетим само да је Фрањо Туђман у напону снаге, када је потписиван Дејтонски споразум, практичо прихватио да пола Босне односно 49 процената буде РС, а 51 друга два ентитета, рачунајући да касније део препусти Србији, а Херцеговину и други део Хрватској. И то сви знају.

Према речима Бранковића, Словенци сада, највероватније под утицајем Немачке, а можда и Британије или Француске, пробају да ствар покрену са мртве тачке и покушају трговину територијама:

- Иако причају да нема промена граница, то је бесмислено, јер помињу независно Косово. Шта је то него промена граница, када је оно у оквиру УН под границама Србије. Мирише на озбиљну инструкцију из ЕУ, и то би био први корак да се Бајден и САД обуздају везано за Балкан.

МЕНЦИНГЕР И ОБЕЋАЊЕ МИЛОШЕВИЋУ

СЛОВЕНАЧКИ економиста и министар у првој словеначкој влади Јоже Менцингер говорио је раније за "Новости" да су се раздружили "због тадашње српске политике јер су се плашили хаоса и Слободана Милошевића, који је и заслужан за осамостаљење Словеније":

- Био сам сведок на разговору с њим, на којем је рекао познато: "Можете да идете, али морате српском народу признати право да живи у једној земљи". То смо ми, наравно, прихватили.

Бранковић додаје да је сувише рано да бисмо имали јасну слику у ком правцу ће прича да иде. Свакако, како каже, Србија треба да се постави са тезом да смо гарант Дејтонског споразума и да је Косово неотуђиви део Србије.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да званично не зна за документ о наставку распада Југославије који је наводно словеначки премијер Јанез Јанша послао Бриселу.

- Србија са Словенијом има добре и квалитетне односе, добру економску сарадњу, разговарамо о свему. Не знам за такав папир, то ми није познато, али невероватне су ми реакције каквих има и у нашој јавности и штампи када се покрене тема прекрајања граница. Имате групу људи која агресивно наступа по тој теми, а да им није сметало прекрајање граница Србије, што је за њих прихватљиво и не рачуна се. То је изузетак - казао је Селаковић.

Професор бањалучког Факултета политичких наука Милош Шолаја и директор Центра за међународне односе Бањалука каже, за "Новости", да прича о мирном разлазу у БиХ није случајност, а поготовo не што долази из Словеније.

- Словенија је веома компетентна да говори о раздруживању јер је била активни учесник дешавања око распада Југославије и ту је одиграла маестрално. Питање мирног разлаза може се гледати и као пробни балон за домаће политичаре у БиХ, али и за ЕУ. Словенија ће у свом председавању ЕУ од 1. јула очигледно да ово наметне као једну од тема. Подсећам, 2012. године одржана је симулација могућих дешавања у БиХ у наредних 15 година и једно од решења је био и миран разлаз - објашњава Шолаја, и додаје да "смо недавно имали и писмо америчког државног секретара Ентонија Блинкена који се обратио Председништву БиХ уз поруке да неке ствари у БиХ треба мењати".

"ПАПИР" ХРВАТА

ШЕФ словеначке дипломатије Анже Логар негирао је тврдње о нон-пејперу који је ЕК доставио Јанша, наводећи да би те спекулације могле да се односе на документ који је Бриселу предала Хрватска у вези са БиХ. Министар је то рекао на парламентарном одбору за спољну политику, који је о том питању хитно затражила опозиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)