ЈЕСТИВО УЉЕ СКУПЉЕ ОД ГОРИВА: Ново поскупљење у БиХ

Novosti online

14. 04. 2021. у 08:34

ЈЕСТИВО уље је у последња четири месеца знатно поскупило, па један литар у тржним центрима сада кошта и 3,35 КМ, док је просечна цена око 2,85 марака.

ЈЕСТИВО УЉЕ СКУПЉЕ ОД ГОРИВА: Ново поскупљење у БиХ

Архива

- Ово са уљем је као с горивом недавно. Сваки пут када уђем у радњу шокирам се због нове цијене уља. Све до недавно сам куповала уље које је било међу најскупљима код нас, али је ово сада неподношљиво. Прешла сам на неко јефтиније које је опет скупље него што је било оно које сам користила пре пет-шест месеци – каже једна Бањалучанка.

Истиче како се не сећа да је јестиво уље било скупље од горива као што је сада случај, и то отприлике за једну марку.

Како сазнајемо од једног дистрибутера уља за тржиште Босне и Херцеговине, цене свих уља на Балкану диктира један велики мађарски произвођач, од којег сви овдашњи произвођачи уља набављају сировину.

– Наводно је на берзи цена сунцокрета расла. Чим Мађари поскупе сировину, наши произвођачи одмах коригују цене. Мада, моје лично мишљење је да није нормално да се у тако кратком периоду цене мењају – истиче овај дистрибутер из Сарајева.

По званичним подацима Завода за статистику РС, од новембра до фебруара литар уља је у просеку поскупио за 21 фенинг. Како нам је речено у Министарству трговине и туризма РС, јестиво уље је поскупило још крајем прошле године.

– Разлог је повећање цена сунцокрета на светском тржишту због лошијих приноса – додају у Министарству.

(Српскаинфо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)