НЕЋЕ БИТИ РАТА ЗА РС, ЧЕКАМО МИРАН РАЗЛАЗ: У Сарајеву стварају вештачку атмосферу страха од избијања сукоба уколико дође до распада БиХ

С. Мишљеновић - С. Ровчанин Томковић

14. 04. 2021. у 09:00

РАЗГОВОРИ о мирном разлазу ентитета често су досад вођени. Њих је све више. Никада нећу дозволити да Срби ратују, па ни за самосталност Републике Српске. Чекаћемо тренутак да се мирно разиђемо.

НЕЋЕ БИТИ РАТА ЗА РС, ЧЕКАМО МИРАН РАЗЛАЗ: У Сарајеву стварају вештачку атмосферу страха од избијања сукоба уколико дође до распада БиХ

Архива

Ово је у уторак поручио српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, а поводом навода да је словеначки председник Борут Пахор на ранијем састанку са члановима Председништва рекао да су све чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије и упитао да ли је могућ миран разлаз.

Тада су Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, представници Хрвата и Бошњака, рекли да мирно раздруживање није могуће, док је Додик тврдио да јесте.

- У Босни и Херцеговини никоме није до рата. Чији је генерал Комшић да би ратовао? Кога он уопште представља? Било је крајње некоректно позивати се на имена када је таквих разговора било и раније. Комшић је хтео да обесхрабри све оне који помињу ту могућност и пошаље поруку - само кажи и ми ћемо те напасти. Он и Џаферовић су хтели да у јавни простор убаце рат. Ко да ратује? У БиХ постоји само војно крило СДА, али је њихов утицај миноран - рекао је Додик на конференцији за новинаре. - Какав би одговор био да као реални представник Хрвата у Председништву седи Драган Човић. Колико је то све бесмислено, да Комшић који никога не представља, говори у име хрватског народа.

Како је поручио, време ће искористити да сачека да дође до тога да се "мирно разиђемо":

- Можемо да будемо државна заједница, али то опет захтева договор. Треба сести, разграничити се, створити три државе демилитаризоване, забранити да ратују, отворити границе.

На питање новинара да ли треба да радити на јачању БиХ на чему инсистирају Бошњаци, и тако живети заједно, српски члан Председништва је поручио:

- Па ми нисмо окупљени ни око исте фудбалске репрезентације. Морате да покажете интересовање за друге заједнице, а не да идем на посао Улицом Зелених беретки, да се школе зову по фашистима и да каче таблу да смо агресори.

Он није желео да говори о томе ко је још причао о распаду БиХ, већ је објаснио да се то дешава на маргинама разних догађаја и да ће рећи када се то уврсти у званични дневни ред.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је у уторак да је став ЕУ о евентуалним променама граница на Западном Балкану јасан - не треба их мењати:

- Треба да се ради на регионалном помирењу и сарадњи, што је и логика евроинтеграционог процеса. Сва отворена питања међу државама треба решавати у процесу који не залази у опасне територије, а који се ослања на законе и принципе ЕУ.

"Уље на ватру" била је и информација у медијима да је словеначки премијер Јанез Јанша наводно послао "нон пејпер" о довршавању распада Југославије председнику Европског савета Чарлсу Мишелу. Спекулисало се да овај документ подразумева промену граница на Западном Балкану, односно стварање "велике Србије", "велике Албаније", као и "комадање БиХ" и то од 1. јула када Словенија преузима председавање ЕУ.

И поред тога што је Јанша демантовао ове наводе, европарламентарка Тања Фајон позвала га је да објасни шта се налази у том допису. Она га је критиковала, рекавши да би "неодговорно понашање могло довести до новог рата на Балкану".

- И мене су ових дана преплавили позиви и бројне забринуте поруке из БиХ које упозоравају на то да премијер Јанша покушава да доврши план Милошевић-Туђман за формирање велике Србије и Хрватске предлогом за мирни распад БиХ. Ако је извештавање медија и изјаве дипломата у регији истинити, то може бити врло штетно за Словенију - написала је Фајонова на "Твитеру".

Иначе, из Пахоровог кабинета стигло је објашњење да је он "заговорник територијалног интегритета БиХ, европске перспективе и мирног развоја, што увек доследно наглашава", али и потврда да је поставио питање о мирном разлазу у БиХ. А тврди да је то урадио из - забринутости.

ЈОВАНОВИЋ: ЗАМОРИЛИ СЕ И ТВОРЦИ

БИВШИ шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже да не зна ли је Пахор сам предложио разлаз у БиХ или му је неко шапнуо са стране:

- Идеја је дошла из Словеније, која је својевремено била заговорник мирног разлаза СФРЈ. Изгледа да је БиХ таква каква је, почела већ да постаје замор и за оне који су је стварали, а то су пре свега САД и ЕУ. Не заборавимо да је пре око годину-две, па и раније, у америчкој јавности била лансирана идеја о могућности стварања националних држава на Балкану. Мултиетничност изгледа не пролази, не хвата корене и можда би требало размислити и о могућности стварања националних држава. То значи да би у том случају дошло до заокруживања Хрватске и Србије, а вероватно би Косово ушло у састав Албаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)